Asistent beračima pečuraka – „Mushroom Identificator“

Asistent beračima pečuraka – „Mushroom Identificator“

Kroz istoriju su gljive izazivale veliku znatiželju zbog svoje hranljivosti i smrtne otrovnosti u isto vreme. Postoje brojni mehanizmi za razlikovanje otrovnih od jestivih gljiva, počevši od raznih edukativnih manifestacija, preko trikova na internetu do, na kraju, razvoja android aplikacija za mobilne telefone koje se bave ovom tematikom.

 

Pečurke - © Pixabay

Aplikacija za mobilne telefone „Mushroom Identificator“ je izuzetno popularna među korisnicima na globalnom nivou. Radi se o programu koji funkcioniše i sabira iskustva i utiske ljudi iz celog sveta u pogledu poznavanja gljiva i njihovih osobina, to jest – njihove potencijalne jestivosti i lekovitosti. Ova aplikacija poseduje određenu bazu podataka i slika na osnovu kojih identifikuje objekte sa vaših snimaka (gljive na slici). Potrebno je da imate određenu jačinu ili dostupnost interneta, da uključite GPS signal na svom uređaju i da krenete u lov na gljive.

Mushroom Identificator“ se sastoji od više sektora u samoj aplikaciji. Naime, pre svega treba reći da poseduje upozorenje koje kaže da aplikacija nije stopostotno tačna, već da samo pomaže u edukaciji berača i da se na nju ne može osloniti.

Aplikacija se sastoji iz sektora sveopšte mape sveta, u koju, shodno svojim mogućnostima, možete unositi viđene gljive sa teritorije svih zemalja na kojima ste ih pronašli, i tako deliti svoje iskustvo. Takođe, ukoliko u prirodi naiđete na neku nepoznatu gljivu, možete je fotografisati ili uraditi video snimak, i na osnovu toga, aplikacija prepoznaje geometriju ploda i identifikuje ga analogno sa svojom bazom podataka. Na tom osnovu, svako ko je nesiguran u svoje znanje o gljivama, u ovoj aplikaciji može naći makar minimalnu pomoć. Aplikacija je potpuno besplatna na Google play-u i dostupna svim korisnicima.

Autor: D.Č.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica