Top 7 NAJMLEČNIJIH RASA KOZA za male farme

Top 7 NAJMLEČNIJIH RASA KOZA za male farme

Uzgoj životinja je jedna od najvećih radosti života na farmi. Ako imate farmu ili imanje (i već ste savladali umetnost uzgoja pilića), možda je vreme da razmislite o uzgoju koza.

koza i jarici na farmi

 

Većina rasa koza je poslušna, a od kozjeg mleka se može napraviti dugačak spisak korisnih proizvoda, od slatkiša do sapuna. „Koze su neverovatno inteligentne i pune ljubavi – mnogo više kao psi nego druge životinje na farmi“, kaže Luiza Konrad, suvlasnica Big Picture Farma u Vermontu, koja pravi proizvode od kozjeg mleka, uključujući nagrađivane karamele.

Mikajla Herman, koja pravi proizvode od kozjeg mleka na svom imanju u Oklahomi, se slaže. „Postoji toliko divnih prednosti u uzgoju koza, ali jedna stvar koja me je iznenadila je koliko zabavne ličnosti imaju koze. Naše su veoma druželjubive i razigrane, ali takođe znaju kako da brzo podmetnu nestašluke. Čini ih zabavnim da samo sede i gledati.”

Da bismo vam pomogli da odlučite koja je rasa koza najbolja za vašu farmu, zaokružili smo listu najčešćih rasa mlečnih koza u SAD, od manjih nigerijskih patuljastih koza pogodnih za kućne ljubimce do većih rasa koje su vrhunski proizvođači mleka, poput alpskih koza i saanskih koza.

„Ako razmišljate o uzgoju koza, budite upoznati sa njihovim prehrambenim potrebama, koje mogu varirati u zavisnosti od njihove upotrebe“, kaže Mikajla. “Takođe, dobro mačevanje! Neko mi je jednom rekao: ‘Ako baciš kantu vode na ogradu i voda prođe, mogla bi i koza’, i to je tačno. Koze su najbolji umetnici za bekstvo.”

Koju god rasu koza izaberete, obavezno istražite šta svaka rasa koza zahteva, obrazujte se o upravljanju mlečnim kozama, naučite o standardima rase i kupujte koze od renomiranih izvora (posetite veb lokaciju Američkog udruženja za mlečne koze za informacije).

Alpska koza

Rasa koja je nastala na francuskim Alpima, ove koze su izdržljive i prilagodljive, kao i radoznale, inteligentne i druželjubive. Takođe su odlični proizvođači mleka, u proseku oko 2.715 funti godišnje, što ih čini jednim od najpopularnijih mlečnih koza u SAD.


alpska koza

 

Saanen koza

Ova rasa je nastala u Švajcarskoj i lako je uočiti jer su uvek bele boje i imaju uspravne uši koje su usmerene malo napred. Teške su do 145 funti , oni su najveća rasa mlečnih koza, kao i odlični proizvođači mleka, drugi samo za Alpima. Takođe su mirni i prijateljski raspoloženi, što ih čini dobrim izborom za farme sa decom.


Saanen koze

Nubijanske koze

Nubijske koze dolaze u raznim bojama, ali uvek možete uočiti jednu zahvaljujući njihovim dugim, klapavim ušima koje pomalo liče na zeca. Nubijci su popularni kod proizvođača sladoleda i sira jer je njihovo mleko bogato masnoćom i proteinima.


Koza sa dugm usima nubijanska

Lamanč koze

Dok Lamanča koze imaju kapute u nizu boja, njihove kratke uši (poznate kao vilenjačke uši) ili nedostatak vidljivih ušiju (poznatih kao gopher uši) čini ih lakim za uočavanje u krdu. Vrhunski proizvođači mleka, Lamanč su takođe među najslađim i najnežnijim rasama mlečnih koza, što ih čini i odličnim kućnim ljubimcima.

lamanč koza

Togenburg koze

Togenburg je među prvim zvaničnim rasama mlečnih koza uvezenih u SAD iz Švajcarske i generalno su prijateljski nastrojeni, mirni i radoznali.  To su mlečne koze srednje veličine koje proizvode oko 2.237 funti godišnje prema Američkom udruženju mlečnih koza.

togenburg koza

Oberhasli koze

Kaput bakrene boje sa crnim oznakama izdvaja ove mlečne koze srednje veličine, kao i njihove izrazito mirne ličnosti. Dok Oberhasli u proseku proizvodi manje mleka od drugih mlečnih koza, oni i dalje zarađuju blizu 2.000 funti godišnje.

oberhasli koza

Nigerijske patuljaste koze

nigerijska koza

 

Kao što im ime govori, nigerijske patuljaste koze su niske. Njihova mala veličina znači da u proseku proizvode manje mleka od drugih mlečnih koza (oko 795 funti godišnje), ali takođe čini nigerijske patuljaste koze idealnim za manje farme. Neke imaju rogove, a druge su prirodno bez rogova.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica