Tenis počinje da gradi farme i klanice u novembru

Tenis počinje da gradi farme i klanice u novembru

Od 1. novembra kreće realizacija dve investicije nemačke kompanije „Tenis” i to u Zrenjaninu i Kikindi, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je dodao da ovaj proizvođač mesa konkuriše za zakup zemljišta u još tri opštine, ali da komisija još nije završila proces.

Nemačka mesna industrija Tenis od novembra počinje sa izgradnjom fabrika - © Agromedia 

„Mi kod svakog projekta analiziramo katastar, restituciju. Želimo da samo one parcele koje su čiste u imovinsko-pravnom smislu budu predmet davanja u zakup na 30 godina. Imamo Zrenjanin i Kikindu gde kreće izgradnja farmi, nakon toga kreću klanice”, naglasio je ministar.

Sa kompanijom „Tenis” država Srbija obezbeđuje veliko tržište, na prostoru EU, Rusije i Kine. Ministar napominje da se samo dva projekta odnose na „Tenis”, a ostalih devet zakupaca poljoprivednog zemljišta su domaći privrednici, koji žele da se bave prerađivačkom proizvodnjom.

„Bilo je puno sumnje da li će posao biti transparentan, čak su nazivali zakon o zakupu poljoprivrednog zemljišta na 30 godina da je namenjen samo ovom preduzeću. Mi smo do sada 11 projekata odobrili, samo dva se odnose na „Tenis”, devet su srpski proizvođači”, pojasnio je on.

Kako dodaje, kroz taj proces obezbediće se 530 stalno zaposlenih i još mnogo periodično angažovanih radnika.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica