Šepavost ovaca – preventiva najbolji lek

Šepavost ovaca – preventiva najbolji lek

Ako se ne tretira na vreme, bakterija koja izaziva šepavost u težim oblicima može da izazove smrt grla. Kako bi sprečili pojavu ove bolesti preventiva je najbolji lek.

 

Ovce - © Pixabay

Da bi smo mogli da se borimo protiv ove veoma prisutne bolesti ovaca moramo znati  koji uslovi su potrebni da bi se ova bolest pojavila, kao i načine na koje se bolest manifestuje.

Uslovi pojave bolesti

Oboljenje se najčešće javlja kao posledica loših uslova držanja, nemarnosti i zapostavljanja ranih znakova problema sa papcima, pa su papci podložni povređivanju što dovodi do infekcije mekog tkiva papaka i pojave šepavosti. Uzročnici bolesti su mikroorganizmi nastanjeni u sredini bez kiseonika (mokra prostirka), a kao glavnog uzrokovača vidimo bakteriju Fuso-bacterium necrophorum. Šepavost se razvija za 10 do 14 dana.

Razvoj bolesti

Rani znakovi koji govore u prilog razvoju bolesti su pojava crvenila kože u međupapčanom delu, blaga natečenost i skoro primetno hramanje. Ukoliko se ne primeti na vreme dolazi do nekroze tkiva, odvajanja rožine od tkiva, nekroze i pojave neprijatnog mirisa. Tada životinja počinje jako da šepa i ukoliko se bolest proširi na ostale noge, pase klečeći na prednjim nogama, zatim ležeći i sve manje pase, slabi, mršavi, a ako bolest uznapreduje i proširi se na kosti, izaziva upale, kasnije sepsu i neminovnu smrt.

 

Farma ovaca - © Pixabay

 


Kako bi sprečili pojavu ove bolesti možete primenjivati neke od navedenih saveta.

Obratiti pažnju pri kupovini ovaca

Kupovina je jedan od najčešćih načina kojima se ova bolest prenosi. Pregled grla pri kupovini treba obavezno da obuhvati i pregled papaka. Zdrav papak mora da bude: neoštećen, bez lezija, otvora, neprijatnih mirisa, sjajan i dobro srastao sa mekim tkivom.

Higijena objekta

Ovčarnik mora biti na oceditom mestu sa redovnom zamenom prostirke i održavanjem sredine suvom. Vlažna sredina je idealno mesto za razvoj šepavosti, to se najbolje vidi u godini kada imamo puno padavina, tada je najjači intenzitet pojave ovog oboljenja.


Razdvojenost zdravih i obolelih jedinki

Reč je o obaveznom vidu preventivnog delovanja. Ukoliko u stadu imamo neke obolele jedinke ili samo sumnjamo na mogućnost bolesti, takva grla se odvajaju (karantin) i leče, dok se ostale jedinke prate i po mogućstvu premeštaju i puštaju na druge pašnjake, a zajednički koridori se redovno tretiraju rastvorom nekog dezinfekcionog sredstva.

 


Ovce na paši - © Pixabay

 

Dezinfekcija

Povremeno proterivanje ovaca kroz kanal u kome smo rastopili bakarsulfat (10%- tni plavi kamen), daje dobre rezultate u uslovima kada u blizini ima još stada ovaca i sumnja se  na mogućnost infekcije.

Vakcinacije

U proteklih nekoliko godina počele su da se pojavljuju i vakcine (Poliovin i Quentodiz) koje doprinose sprečavanju nastanka šepavosti. Ovaj vid zašite svakako ne treba da zameni sve one mere za prevenciju do sada pobrojane, jer i pored imunizacije neretko dolazi do proboja i nastanka bolesti.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Svetislav Marković PSSS Valjevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica