Aktulene cene: Zašto je SADA pravo vreme za kupovinu baliranog sena

Aktulene cene: Zašto je SADA pravo vreme za kupovinu baliranog sena

Zašto je SADA pravo vreme za kupovinu baliranog sena-©Dejan D. Agromedia

Tržište sena još uvek miruje, a upućeni kažu da oni poljoprivredni proizvođači koji neće obezbediti dovoljne količine ovog stočnog hraniva na svojim parcelama, sada je možda najbolji period da se odluče za kupovinu. Dodaju da cene nisu popularne ali su na nivou prošlogodišnjih, „ali kako godina bude odmicala one će biti veće i očekuje se da na proleće iduće godine bala sena lucerke ili deteline bude i 250 dinara“. Trenutna cena livadskog sena je 130 dinara po bali prosečne težine od 14 kilograma, dok je lucerka i detelina oko 200 dinara.

„Može se očekivati da će u narednom periodu cena sena da raste, a samim tim će cena stoke da opada. To je jedan povezan prosec i čim je stočna hrana skupa cena stoke je u padu. Potražnja za senom prošle godine je bila sporadična, dok je ove godine veće interesovanje poljoprivrednih proizvođača. Generalno to je potražnja od strane velikih gazdinstava, dok manja uspeju da obezbede dovoljne količine sena za ishranu stoke“, kaže Svetislav Marković, iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Valjevo“.

Prema njegovim rečima, ima poljoprivrednika koji traže i do 1.000 bala sena, a pretežno se traži seno lucerke i deteline kojeg malo ima u valjevskom kraju i proizvođači ga uglavnom nabavljaju iz  Vojvodine. U ponudi ovog kraja najviše se može naći livadsko seno.

Zašto je SADA pravo vreme za kupovinu baliranog sena-©Dejan D. Agromedia

Kako dalje navodi naš sagovornik, jedan od načina da se prevaziđe nedostatak stočne hrane je druga kosidba na parcelama sa kojih su prethodno požnjeveni strni usevi, uz uslov da to dozvole vremenske prilike i da se one pođubre.

„Sa druge strane imamo dosta zapuštenih livada koje se mogu jeftino uzeti u zakup i pokositi seno. U zavisnosti od parcele i ako je u pitanju livada sejanica, koja u sebi ima  detelinu ili leguminoza, cena zakupa po hektaru je do 100 evra. Prirodne livade su oko 50 evra po hektaru za jedno košenje. Inače prinos sena je ove godine dosta je smanjen i po hektaru je bilo oko 250 do 300 bala“, navodi Marković, savetodavac za stočarstvo.

Prema njegovim rečima, stanje sa slamom u Kolubarskom okrugu je stabilno, imamo dovoljno strnih žita čime se podmiruju potrebe u slami. Dobar deo poljoprivrednih proizvođaća će, kako kaže, za ishranu stoke jedan deo sena zameniti slamom „tako da će doći i do povećanja cene slame“.

Cena slame je ista kao prošle godine, a potražnja nije velika jer se iz godine  u godinu smanjuje i brojno stanje stoke. Najviše poljoprivrednika koji kupuju slamu je sa područja Valjeva i Uba. Svake godine izbaliramo oko 110 rolo bala od čega 80 ostavljamo za potrebe naše farme, a ostatak prodamo“, kaže Milan Jakovljević iz sela Kozličić kod Valjeva.

Cena jedne rolo bale slame trenutno je 1.200 dinara. Bale slame standardne veličine prodaju se za 60 dinara po komadu, a sa prevozom čak i za 100 dinara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica