Proizvodnja svinjskog mesa u STALNOM PADU

Proizvodnja svinjskog mesa u STALNOM PADU

Proizvodnja svinjskog mesa u Evropi nastavlja svoj stalni pad. U prvih 7 meseci 2023. proizvodnja svinjskog mesa u zemljama EU-27 iznosila je 11,9 miliona tona. To je 8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Ovo označava drugu godinu zaredom pada proizvodnje, jer je proizvodnja za 2023. godinu pala za preko 10% u odnosu na petogodišnji prosek. Najnovija prognoza Evropske komisije za proizvodnju svinjskog mesa u 2023. je da će godinu završiti sa 6,6 manje nego pre.

 

Brojke su manje za proizvođače svinjskog mesa u svim većim evropskim zemljama.

Španija

U Španiji, daleko najvećoj zemlji svinja u Evropi, prošle godine je zaklano 56,3 miliona svinja, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede. To je 2,1 milion ili 3,5 odsto manje nego 2021. godine i povratak na nivo iz prethodne godine. U tonaži, Španija je prošle godine proizvela 5,027 miliona tona svinjskog mesa. Ovo je pad od samo 3% u odnosu na prethodnu godinu. I u ovoj zemlji se čini da se pad nastavlja sa 30,6 miliona zaklanih svinja u prvih 7 meseci ove godine. Na godišnjem nivou to bi iznosilo nešto više od 52 miliona za celu 2023. godinu.

 

Velika Britanija

U Velikoj Britaniji je u septembru 2023. zaklano 780.000 svinja, što je za 11 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, izvestila je Defra. Proizvodnja svinjskog mesa iznosila je 73.000 tona, 10,2% manje nego u septembru 2022. Godišnji poljoprivredni senzus je pokazao pad od oko 10% u broju priplodnih krmača u Velikoj Britaniji. Nedavno su se pojavili neki zeleni izdanci, sa višim cenama svinja koje su dovele do blagog poboljšanja profitabilnosti za uzgajivače svinja, prema nametnoj organizaciji AHDB.

 

Uvoz u Veliku Britaniju

Uvoz svinjskog mesa iz EU u Veliku Britaniju do kraja jula iznosio je 84.000 tona. Ovo je pad od 16.200 tona (-16%) u odnosu na isto vreme prošle godine. „Ovo je uprkos padu domaće proizvodnje, što je možda zahtevalo veći uvoz da bi se zadovoljila potražnja. To ukazuje da je ukupna potražnja za svinjetinom opala jer se potrošači suočavaju sa krizom troškova života“, rekao je AHDB.


 

U Francuskoj zaklano 4,3 svinja manje

Francuski zavod za poljoprivrednu statistiku Agreste izveštava o 1,716 miliona svinja zaklanih u avgustu, što je 4,3% manje, a takođe 7,9% ispod petogodišnjeg proseka za taj mesec. Agreste takođe izveštava o smanjenju potrošnje svinjskog mesa u Francuskoj od nešto više od 3%. Kao rezultat toga, Francuska je u julu 2023. uvezla 7,1% manje svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa, ukupno 49 miliona tona. Izvoz je smanjen za 9,1% na 42 miliona funti. Trgovinski bilans za svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa je i dalje jako negativan, što iritira i stočarske organizacije i vladu, navodi sajt pigprogress.

 


Ozbiljne posledice po svinjoprerađivačku industriju

Brojke klanja su takođe smanjene u drugim velikim zemljama proizvodnje svinjskog mesa kao što su Nemačka (-9%), Holandija (-15%) i Danska (-21%). Stalni pad ima ozbiljne posledice po svinjoprerađivačku industriju. Holandski proizvođač mesa Vion Food Group prilagodio je svoje proizvodne kapacitete u Nemačkoj tržištu sprovodeći reorganizacije u svojim lokacijama u Emsteku, Holdorfu i Landšutu. Nedavno je Vion takođe najavio zatvaranje svoje lokacije u Grososthajmu u Bavarskoj u Nemačkoj uz dalji gubitak od 220 radnih mesta. Tonnies, najveći prerađivač svinja u Nemačkoj, takođe je zatvorio lokacije ili na drugi način prilagodio svoje proizvodne kapacitete.

U Velikoj Britaniji, Pilgrim UK, deo brazilskog mesnog giganta JBS, zatvorio je niz lokacija koje je ranije kupio od britanskog brenda Danish Crovn Tulip UK. U julu, Pilgrim UK je objavio prestanak proizvodnje u Ashton-under-lineu uz gubitak 542 radna mjesta, nakon ranijih zatvaranja lokacija u Coalvilleu i Buri St Edmundsu. U Danskoj, najveći proizvođač Danish Crovn najavio je veliko restrukturiranje i operaciju smanjenja troškova ovog leta. „Od proleća 2022. godine, Danska kruna je bila u ozbiljnom izazovu u smislu svoje konkurentske snage. Iako su trenutne cene svinja blizu rekordno visoke, cene za namirivanje svinja u Danskoj su trenutno daleko ispod onih u ostatku Evrope. Shodno tome, danskim farmerima nije bilo dovoljno privlačno da tove svinje za klanje u Danskoj, pa je tokom letnjeg perioda menadžment posvetio svoje napore izradi plana za pojednostavljenje i preispitivanje osnovnog poslovanja Danske krune“, saopštila je kompanija. tom prilikom.


SRBIJA

 

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, uzgoj svinja je značajan sektor poljoprivrede. Svinjarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju i predstavlja važan deo agrarnog sektora. Evo pregleda uzgoja svinja u Srbiji:

  1. Farme svinja: U Srbiji postoji raznolikost farmi svinja, od malih porodičnih gazdinstava do većih komercijalnih farmi. Velike farme često primenjuju modernu tehnologiju, automatizaciju i visoke standarde u uzgoju.

 

  1. Rase svinja: Uzgajaju se različite rase svinja u Srbiji, uključujući i autohtone rase. Među njima su Mangulica, šumadinka, durok, velika bela, landras i drugi.

 

  1. Svinje na ispaši: Tradicionalni način uzgoja svinja u Srbiji uključuje ispašu. Ova praksa, posebno karakteristična za Mangulicu, omogućava svinjama da se hrane raznovrsnom hranom, uključujući i pašu, što može uticati na kvalitet mesa.

 

  1. Proizvodnja mesa: Svinje se uglavnom uzgajaju zbog proizvodnje mesa. U Srbiji se proizvode različiti proizvodi od svinjskog mesa, uključujući sveža mesa, suhomesnate proizvode, kobasice, kulen i drugo.

 

  1. Zdravstveni standardi: Svinjarstvo u Srbiji podleže određenim zdravstvenim standardima kako bi se obezbedila sigurnost hrane. Veterinarski nadzor i redovne inspekcije igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja stada.

 

  1. Podsticaji i podrška: Država često pruža određene podsticaje i podršku farmerima u cilju unapređenja svinjogojstva. To može uključivati subvencije za nabavku opreme, podršku za poboljšanje genetskog materijala stada i druge programe podrške.

 

  1. Izvoz i tržište: Svinjsko meso je važan deo izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Osim toga, domaće tržište takođe ima značajnu potražnju za svinjskim mesom i proizvodima od svinjskog mesa.

 

  1. Izazovi: Kao i svaki sektor, svinjogojstvo u Srbiji suočava se sa određenim izazovima, uključujući cene hrane za svinje, zdravstvene izazove, potrebu za modernizacijom farmi i održivost proizvodnje.

Svinjarstvo u Srbiji ostaje ključni sektor poljoprivrede, pružajući radna mesta, doprinoseći ekonomiji i zadovoljavajući potrebe domaćeg i međunarodnog tržišta za svinjskim mesom.

Da li nas čeka sudbina drugih evropskih država?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica