Primetili ste da prasići hrču dok jedu? – Vreme je da posetite veterinara

Primetili ste da prasići hrču dok jedu? – Vreme je da posetite veterinara

Zašto prasići hrču dok jedu? - © Pixabay

Poznato je da svinje mogu glasno da hrču dok spavaju, međutim, ako čujete malo prase da proizvodi slične zvukove dok jede znajte da bi odmah trebalo posetiti veterinara. 

Mnogi stočari postanu zabrinuti kada čuju da prase koje je tek nedelju ili dve staro proizvodi zvukove slične hrkanju dok diše ili jede. Ovo zaista jeste zabrinjavajuće jer je u pitanju respiratorni problem koji se često javlja kod ovih životinja.

Vaša svinja ne odbija hranu ni vodu. Raspoložena je i nije nervozna, ali to ne znači da ovaj problem sa disanjem nije stresan za nju kao i da joj u nekom trenutku neće naškoditi. Dakle, ako čujete svinju da proizvodi zvukove koji liče na hrkanje dok diše ili u toku jela znajte da je reč o hroničnom respiratornom problemu koji se još naziva i atrofični rinitis.

Zašto prasići hrču dok jedu? - © Pixabay

Kako se javlja atrofični rinitis kod prasića?

Atrofični rinitis je podrazumeva upalu sluzokože u nosu i to je bolest koja obično napada prasiće, a najčešći uzorčnici su mikroorganizmi. Ova bolest se širi vazduhom odnosno preko kapljica tako što zdrave svinje dolaze u kontakt sa bolesnim svinjama. Takođe, razvoju mikroorganizama pogoduju i nedostatak hrane, ali i mala težina prasadi na porođaju. 

Simptomi atrofičnog rinitisa

U periodu od 8 do 14 dana starosti praseta pojavljuje se bistra, a kasnije i gnojna sluz iz nosa sa primesama krvi. Prasići otežano dišu, frkću, često kijaju, tresu glavu i suze im oči.

U periodu od 5 do 6 nedelja pojavljuju se poprečni nabori na koži lica i dolazi do iskrivljenja ili skraćenja gornje čeljusti. Bolest može da traje needljama ili mesecima, a rezultira zaostajanjem prasadi u rastu i slabijega prirasta (uginuća nisu česta).

Zašto prasići hrču dok jedu? - © Agromedia

Preventiva u zaštiti od atrofičnog rinitisa

  • Onemogućiti dodir bolesnih svinja sa zdravim;
  • Novokupljene svinje držati u izolaciji;
  • Prasad pravilno hraniti i održavati higijenske uslove;
  • Obaviti dezinfekciju staje;
  • Odvajati bolesnu prasad te i
  • Ne dodavati nove svinje nepoznatog zdravstvenoga stanja.

Šta onda kada dođe do atrofičnog rinitisa?

Stručnjaci savetuju da ukoliko je već došlo do ove bolesti poljoprivrednici daju prasićima vlažnu hranu, rastvorenu u vodi kako se prašina ne bi lepila za nos i na taj način im otežavala već problematično disanje. Takođe, savetuje da se nos ispira čajem od kamilice kako bi se upala smanjila ili barem malo umirila. Ispiranje nosa ovim čajem radi se tako što se on uštrcava u nos nekim šrpicem ili nekim dozatorom.

NAPOMENA: Ukoliko je došlo do infekcije najbolje je odmah kontaktirati veterinara koji će vam pored ovih ovih mera prepisati i odgovarajuću injekciju. 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica