Polna zrelost kod ovaca i koza

Polna zrelost kod ovaca i koza

Koliko je potrebno da ovce i koze dostignu polnu zrelost ali i kako da maksimalno iskoristite reproduktivni ciklus ovih životinja pročitajte u daljem tekstu.


 

Polna zrelost kod ovaca i koza izražava se sposobnošću životinje da dospe u fazu sposobnosti za reprodukciju, ili predstavlja stanje organizma u kome se može manifestovati polni žar.

To vreme zavisi od mnogih faktora, a naročito od rase, uslova držanja i ishrane. Ovce i koze polno sazrevaju u uzrastu 10 – 12 meseci kada je životinja spremna za prvu oplodnju. Rano stasne rase ranije stasavaju i kod njih se polni nagon javlja sa 6 – 7 meseci, a kod kasno i srednje stasnih rasa sa 8 – 12 meseci, što prvenstveno zavisi od uslova ishrane i nege. Kasno stasne rase ulaze u priplod sa 18 meseci starosti, dok rano stasna grla sa 15 – 16 meseci.

Pored polne zrelosti u ovčarstvu i kozarstvu postoji još i fiziološka zrelost. Ona podrazumeva stanje u kojem organizam u najvećoj meri dostigne razvijenost saglasnu dotičnoj rasi. U ovom periodu mlado grlo dostigne oko 70 % mase tela odraslih grla rase kojoj pripada.

Koze - © Pixabay

Najbolje je prvu oplodnju izvršiti u datim okvirima, jer u suprotnom rizikujemo da takve životinje zaostanu u razvoju, koji se potpuno završava tek sa oko 3 godine. Mlade ovce i koze u toku bremenitosti većinu hranljivih materija usmeravaju za razvoj ploda, a same gladuju i time zaostaju u razvoju i umanjuju svoju buduću produktivnost tokom života. Kod nas se oplodnja obično vrši sa 18 meseci starosti kako ovaca tako i koza.

Slično ženskim grlima, dostizanje polne zrelosti kod ovnova i jarčeva zavisi od genetskih faktora i uslova gajenja na farmi, pa se za parenje ili dobijanje semene tečnosti mogu koristiti najranije tek posle navršenih jedne do dve godine uzrasta.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: dipl.inž. stočarstva Vesnić Safet PSSS Novi Pazar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica