Pogledajte kako protiče jagnjenje na najvećoj organskoj farmi ovaca u Srbiji

Pogledajte kako protiče jagnjenje na najvećoj organskoj farmi ovaca u Srbiji

Nedavno smo još jednom posetili najveću organsku farmu ovaca u Srbiji. Da vas podsetimo, ona se nalazi u Bačkim Vinogradima, nedaleko od Subotice, i na njoj je trenutno više od 1.500 il de frans, virtemberg i britanskih mlečnih ovaca. Mnoge od njih već su se i ojagnjile, a mi smo saznali kakve su majke.

Miroslav Gabrić, stočar iz Subotice koji ukupno gaji gotovo 3.000 grla sitne stoke, ispričao nam je kako protiče još jedna sezona jagnjenja na njegovoj farmi. Otkrio nam je koje su ovce najmlečnije majke, zašto prednost na njegovom imanju imaju britanske mlečne ovce i koju bi rasu preporučio stočarima koje zanimaju samo tovne rase ovaca.

Stočar iz Bačkih Vinograda ispričao nam je: „Jagnjenje je počelo pre dvadesetak dana. Za sada se ojagnjilo dvadesetak il de frans ovaca i prosek je dva jagnjeta po ovci. Polako počinju da se jagnje i britanske mlečne ovce i kod njih je prosek 2,5 jagnjeta po ovci.“ 

Jagnjad - ©Agromedia 

I ove godine na farmi ovaca u Bačkim Vinogradima radilo se ukrštanje virtemberg ovaca sa ovnovima rase britanska mlečna ovca. Cilj takvog ukrštanja jesu jagnjad koja će imati odlične karakteristike i mesnate i mlečne linije ovaca, odnosno, mlade ovce vrhunske mesnatosti, plodnosti i mlečnosti.

Svaka ovca koja ima dva do tri jagnjeta ima bar još litar mleka koje izmuzemo na jutarnjoj muži. Njena mlečnost u laktaciji od 200 dana je sigurno više od 300 litara. Poređenja radi, il de frans ovce očuvaju po dva jagnjeta, a mužu nismo ni probali sa ovom rasom“, dodao je Gabrić. 

Mladi ovnovi - ©Agromedia 


Sve ove ovce i njihova jagnjad žive po zakonima organske proizvodnje
, udaljene su od stambenih naselja, hrane se organskom hranom i borave u objektima koji su namenski građeni za njih.


Ovo je farma na teritoriji Ludaškog jezera i nalazi se u specijalnom rezervatu prirode. To je samo jedan od razloga što su i farma i životinje sertifikovani za organsku proizvodnju“, istakao je ovaj stočar. 

 

Svaka britanska mlečna ovca koja ima dva do tri jagnjeta daje još litar mleka na jutarnjoj muži. Njena mlečnost u laktaciji od 200 dana je sigurno više od 300 litara.


 

Ova farma će se i ubuduće razvijati. Zato će sva ženska jagnjad ostati na njoj, a od muške se prodaju samo mladi il de frans ovnovi i to po ceni od 500 do 700 evra. Uz to, na jesen će se u Gabrićevoj mlekari „Elena“ prerađivati i sve mleko sa ove farme. Od njega će se praviti ovčije kiselo mleko i nekoliko vrsta tvrdih sireva.


Od ove tri rase odlučio sam da najviše gajim britanske mlečne ovce jer smatram, posle ovih skoro 6 godina u ovčarstvu, da je jedina budućnost stočarstva u mlekarstvu. Ne isplati se raditi samo jedan proizvod, odnosno mleko ili meso. Najbolja je njihova kombinacija“, zaključio je Gabrić. 

Vime britanske mlečne ovce - ©Agromedia 

Upravo zato, još jedan od ciljeva ovog mladog stočara jeste da uveze još 300 britanskih mlečnih ovaca i ubrzo zatim da se orijentiše samo na gajenje ove rase i proizvodnju ovčijeg mleka.

Miroslav Gabrić istakao je: „Ukoliko postoje ljudi koji se interesuju samo za mesnate linije ovaca, ja bih im iz iskustva savetovao da se između virtemberg i il de frans rase odluče za ovu drugu. To je u celom svetu jedna od najboljih rasa za tov. Randman mesa se razlikuje kod ove dve rase. Kod il de frans on iznosi 60%, a kod virtemberga je 50% maksimum. Uz to, mesna industrija svuda u svetu zasniva se na količini mesa, a ne na tome kako ovca izgleda.”

 

Pogledajte kako izgleda najveća organska farma sitne stoke u našoj zemlji i kako stado od 900 koza živi po zakonima organske proizvodnje.

 

Sagovornik:
Miroslav Gabrić, stočar iz Bačkih Vinograda 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica