Komfor pre svega: Opremanje štale za muzne krave

Komfor pre svega: Opremanje štale za muzne krave

Krava voli što prirodnije uslove u kojima živi. Dakle ne podnosi zatvorene, skučene i neprovetrene prostorije. Zato je ovoj životinji potrebno obezbediti da se oseća što komfornije i opuštenije kako bi dala maksimalne proizvodne rezultate. Sa vama delimo nekoliko saveta na šta morate obratiti pažnju.

Komfor i higijena štale - © Pixabay 

Onaj poljoprivredni proizvođač koji u jesenjim i zimskim danima zatvori sva vrata i prozore na objektu za goveda, pravi veliku grešku. Nažalost kod nas je još uvek mnogo takvih stočara. Kada se vrata zatvore tada se u staji stvara ogromna vlaga, krave postaju neraspoložene i uznemirene. Zato je veoma važno voditi računa o ovim stvarima kako biste povećali mlečnost jedinki i kvalitet mleka.

Bilo da se radi o vezanom ili slobodnom sistemu držanja krava, potrebno je napraviti objekat bez tavanice, sa dosta svetla, visine na najnižem delu 2,5 m, a na najvišem 4 metra. Neophodno je da ulaz u objekat bude dovoljno širok da traktor može nesmetano da uđe. Hranidbeni hodnik je u srednjem delu, a prema jaslama ne sme da ima nikakvih zapreka, da bi se hrana koja ispadne iz jasala lako vratila. Najbolja je dužina ležišta od 180 cm. Potrebno je obratiti pažnju da uvek ima dovoljno čiste, suve prostirke i stalno prisutne čiste pijaće vode u pojilicama.

Kravama niska temperatura nimalo ne smeta, pa je zabluda da u vreme hladnih dana treba potpuno zatvoriti objekat. Naprotiv, neophodno je stalno prisustvo čistog vazduha. Pored toga, svakom stočaru je bitno da njegova krava bude zdrava, zato je potrebno stalno čistiti štalu i voditi računu o higijeni u njoj.

Komfor i higijena štale - © Agromedia

U Francuskoj, na primer, štale za krave imaju celu jednu stranu objekta potpuno otvorenu. Krave se gaje slobodnim načinom držanja i rado idu van objekta na sneg. To je dokaz da vole što prirodnije i jednostavnije uslove, a ništa im ne smeta hladnoća u pogledu proizvodnih rezultata.

Odlična varijanta je da se pri gradnji objekta potpuno izostave uzdužne strane (da se uopšte ne prave). Kada počnu hladniji dani bale slame se poređaju, umesto uzdužnih zidova, sve do krova. Sa dolaskom proleća jedan po jedan sloj bala slame se skida tako da sve do dolaska hladnijih dana uzdužne strane su potpuno otvorene. Ovakav način izgradnje štale se u praksi pokazao kao veoma dobar.


Komfor i higijena štale - © Agromedia

Za životinje se stvara odličan ambijent, prijatno im je, zdravije su i dugovečnije. Samim tim daju više mleka, veoma je značajno istaći značajnu uštedu u finansijama kod ovako napravljene staje. Naime štala za 20 muznih krava ovako napravljena košta 250.000 din. To je značajna ušteda u odnosu na zidane, klasične objekte.

Najzad interesantno je napomenuti i korišćenje peska za prostirku. Naime, umesto raznih varijanti prostirke, čak i slame, u razvijenim zemljama Evrope i Amerike sve više se koristi pesak. Pokazalo se da on ima više pozitivnih strana u odnosu na druge vidove prostirke za krave.


Autor: Dipl. ing. stočarstva Goran Joksić PSSS Kragujevac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica