ZBOG DUŽE SUŠE ROD UMANJEN – Na nekim poljima kukuruz i dalje neobran

ZBOG DUŽE SUŠE ROD UMANJEN – Na nekim poljima kukuruz i dalje neobran

Leskovac. Na pojedinim poljima u Jablaničkom upravnom okrugu brojna kukuruzišta su i dalje neobrana. U to smo se uveriuli obilaskom polja u leskovačkom Porečju.

kukuruz

Ove godine u oranizacama leskovačkog kraja kukuruzom je bilo zasejano oko 17 hiljada hektara,a tom pilikom leskovački poljoprivredni stručnjaci očekivali su prinoise veće od 5 tona po hektaru.

Medjutim zbog poduže suše koja je zahvatila Jablanički upravni okrug odmah po izvršenoj setvi klijanje kukuruza je bilo znatno usporeno, a rod je kako se ovih dana procenjuje je znatno manji od predvidjenog i kreće se od oko 4 do 4,5 tona po hektaru.

„Na pojedinim parcelama u leskovačkom Pomoravlju gde je primenjena puna agrotehnika i blagovremeno zalivanje i prihrana rod kukuruza neće biti umanjen…“rečeno nam je u Poljoprivrednoij savetodavnoj stručnoj službi u leskovačkom Zavodu za poljoprivredu.

„Na tim poljima nije bilo bolesti i biljnih štetočina u kukuruzištima jer su vlasnici preduzeli sve neophodne mere zaštite“ potvrdila nam je u našem poslednjem razgovoru diplomirani inžinjer Mirjana Petrović iz PSSS-Leskovac.

Obilaskom polja u leskovačkom Porečju u pravcu tamošnje varošice Vučje primetili smo veći broj neobranih kukuruzišta i jato ptica koje se tu „goste“,medjutim kako nam je nezvanično rečeno u područnom odboru seoskih mesnih zajednica Miroševce: „ da je tu reč o staračkim domaćinstvima koje kukuruz beru ručno a uveliko manjkaju sa radnom snagom, te da će i oni do prvih većih jesenjih kiša ovogodišnji rod kukuruza smestiti u ambare

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica