Uzgoj leblebije – od puta bez utabanih koraka do uspešne proizvodnje

Leblebija je mahunarka koja je i dalje nepoznanica za naše građane, uprkos tome što poseduje brojne karakteristike koje deluju pozitivno na zdravlje ljudi.  Pored toga što je bogata vlaknima i proteinima, dobar je izvor gvožđa i magnezijuma, a zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Uzgoj leblebije – od puta bez utabanih koraka do uspešne proizvodnje - © Pixabay

Nemanja Mirilov i Biljana Markov iz Bačkog Gradišta, opredelili su se za uzgoj baš ove biljke i za proizvodnju brašna i testenine od iste. Sa proizvodnjom leblebije su počeli 2015. godine, a prema njihovim rečima početak je bio neizvestan i rizičan jer je u pitanju bilo nešto sasvim novo, pa je samim tim to bio put bez utabanih koraka, ali je nudio i mnoštvo mogućnosti.

„Te 2015. godine smo obavili probnu proizvodnju, a krajnji rezultat je bio uspešan. Preduzetnički usmereni, osmotrili smo sve resurse koje smo imali i sve faktore okruženja, i pustili da se stvari prirodno odvijaju. Cilj  nam je da ove godine proširimo posed sa crnom leblebijom, koja takođe ima korisna svojstva po zdravlje ljudi“, objašnjava ovaj dvojac.

Sagovornici našeg portala tvrde da uzgoj leblebije nije zahtevan u uslovima koji joj pogoduju.

„Leblebija dobro podnosi sušu, koja sve više uzima maha. Izuzetno je otporna na štetočine i bolesti, a ne zahteva ni značajnije đubrenje. Proizvodnja leblebije je slična proizvodnji soje“, ističu Mirilov i Markov.

Oni objašnjavaju da se leblebija seje početkom aprila, najkasnije do početka maja, a rod stiže 110 dana nakon polaganja semena u zemljište. Seje se na međuredni razmak koji iznosi od 50 do 70 centimetara, dok je razmak u redu tri do pet centimetara.

Mirilov i Markov u proizvodnji ove mahunarke ne koriste herbicide, a useve prskaju jedino rastvorom koprive, koji sadrži dosta gvožđa i kalijuma koji nedostaju leblebiji. Zbog načina proizvodnje koji primenjuju se može reći da imaju organski usev, iako ne rade sertifikaciju proizvoda. Prema njihovim rečima, veliki je udeo ljudskog rada u takvoj tradicionalnoj i ekološkoj proizvodnji, pre svega jer ona iziskuje dosta okopavanja zbog korova.

Njihov prvi proizvod od leblebije je brašno po imenu „Besan“. Dalje se ideja proširila na plasiranje jedinstvene testenine, paste „Besan“ koja se pravi od leblebijinog brašna, sa dodatkom tapioke kao prirodnim vezivom, i ona ima nizak glikemijski indeks. Humus proizvode u malim količinama za razne manifestacije zdrave hrane, a u daljem planu im je da potrošačima ponude i više varijacija testenine i još gotovih bezglutenskih proizvoda.

Uzgoj leblebije – od puta bez utabanih koraka do uspešne proizvodnje - © Pixabay

„Naše Besan brašno je brašno koje se dobija od sirove leblebije, mlevenjem na mlinu, na kamenu, po tradicionalnoj metodi. Poseduje obilje proteina, vlakana i gvožđa, a bez glutena je. Osim što je obogaćeno jakim nutritivnim svojstvima, može da se meša u sve. Njegova svrha je da donese drugačiji izbor na trpezu, jer savremeno telo i duh vape za promenom“, objašnjavaju naši sagovornici i dodaju da je brašno zbog niskog glikemijskog indeksa pogodno za ishranu dijabetičara.

Prema rečima naših sagovornika, leblebija će u budućnosti biti sve popularnija među konzumentima zahvaljujući njenim pozitivnim karakteristikama po zdravlje ljudi, ali i činjenici da se od ove mahunarke mogu pripremati gotovo sve vrste jela jer je neutralnog ukusa, te je idealna za pravljenje kako slanih, tako i slatkih đakonija.

„Značaj ove mahunarke se ogleda u jakoj nutritivnoj formuli koju poseduje, a upravo je ta formula ono što je potrebno savremenom čoveku koji želi da unapredi kvalitet svog života. Takođe, leblebija je odličan čistač organizma i ne izaziva nagle skokove šećera u krvi, sporije se vari i daje duži osećaj sitosti. Tu su naravno i proteini koje leblebija sadrži, čak 25 grama proteina u 100 grama leblebije“ , ističu Mirilov i Markov.

Sada kada je iza njih skoro pet godina misije upoznavanja ljudi sa leblebijom, tvrde da je tražnja i radoznalost ljudi za drugačijom hranom poput ove porasla za 50 posto. Naši sagovornici se trude i u budućnosti će nastojati da maksimalno pruže ljudima sve informacije koje su im poznate o leblebiji i težiće da oforme put do svake trpeze.

„Kada ste pionir u nekoj sferi, edukacija je odlučujući faktor za dalji razvoj proizvoda. Osmisliti sadržaj i predstaviti ga na što više načina, bio je početni korak u našem poslu. Od početka prezentovanja našeg proizvoda, volimo da prisustvujemo različitim manifestacijama. Ovakav direktan način prezentovanja je izuzetno važan jer dobijate povratnu informaciju od ljudi, lični kontakt je ipak neprevaziđen“, rekli su ovi mladi poljoprivredni proizvođači.

Kako kažu, konzumenti vole da vide praktičnu primenu proizvoda, zato ne izostaju radionice za pripremu jela sa leblebijom, koje su besplatne i otvorene za sve. Takođe, naši sagovornici su imali priliku i da mladim studentima poljoprivrede i agrobiznisa predstave svoju delatnost, i to je naišlo na veliku zainteresovanost.

Nemanja Mirilov i Biljana Markov odličan su primer kako upornost i snažna volja garantuju uspeh i kontinuitet u radu. Ovi su prepoznali značaj ove biljke, koja svakako i dalje spada u nekonvencionalne poljoprivredne kulture u našoj zemlji, i stečeno znanje i informacije preneli svim zainteresovanim ljudima.

Zahvaljujući svojoj agilnosti i posvećenosti, naši sagovornici su omogućili brojim građanima da se upoznaju sa ovom čudotvornom mahunarkom i uvrste je u svoj jelovnik, obogativši ga na taj način. Osim toga, podstakli su i druge poljoprivrednike da se oprobaju u proizvodnji ove biljke, koja osim što ima izuzetno zdravo zrno, doprinosi i plodnosti zemljišta.

Komentari