Usevi u Subotici lakše „dišu“

Usevi u Subotici lakše „dišu“

Kiša koja je proteklih dana pala u Subotici sačuvala je useve mnogim ratarima u tom kraju. Posetili smo jednog od njih, Pavla Kujundžića, predstavnika firme Agro – tehnika, koja posluje poput male porodične zadruge i obrađuje više od 1.500 hektara zemlje.

Firma Agro tehnika bavi se otkupom poljoprivrednih proizvoda od proizvođača, distribucijom repromaterijala i radimo još jedan segment, a to je trgovina novom i polovnom mehanizacijom i opremom.”

Sa koliko kooperanata sarađujete ove godine?

Četrdesetak, 40 do 45 kooperanata. Oni su svi naši stalni kooperanti već 15 godina. Mi smo praktično jedna porodična firma i svi koji sa nama sarađuju su nam ili rodbina ili prijatelji. Svi zajedno obrađujemo oko 1.500 hektara zemlje.”

Pavle Kujundžić, ratar iz Subotica - ©Agromedia

Kakvo je stanje useva u kraju trenutno? Kako se drži kukuruz? Malo je pala kiša, izgleda da se lakše diše ovde u Subotici.

Jeste. Do pre nekoliko dana je stvarno bilo kritično, petnaestak ili čak možda i 20 dana je temperatura bila izuzetno visoka, 33, 34 do čak 40 stepeni. U nekoliko poslednjih dana je palo otprilike u ovom regionu oko 65 do 70 litara kiše, samo juče je palo 55 litara.” 

Mi smo ovde zahvaljujući višegodišnjem iskustvu utvrdili da mnogo bolje prinose postižemo sa ranim hibridima kukuruza pa uglavnom sejemo FAO 300 i FAO 400. Ovaj kukuruz ranije dospeva za žetvu, a niža je i vlaga pa se brze i lakše suši i prodaje.

Ova kiša je malo osvežila i kukuruz i suncokret su došli sebi. Prinosi kukuruza neće biti kao prošlogodišnji, ali mislim da ratari koji su uradili sve kako treba, zimsko oranje, ranu setvu, osnovnu prihranu, đubrenje, mogu da se nadaju nekom prosečnom ili možda čak i iznad prosečnom rodu.”

Da li Vi navodnjavate Vaš kukuruz i kakve prinose očekujete?

Ne. A prinosi, mislim da će biti negde između 6 i 7 tona suvog zrna po hektaru. Mi smo ovde zahvaljujući višegodišnjem iskustvu utvrdili da mnogo bolje prinose postižemo sa ranim hibridima kukuruza pa uglavnom sejemo FAO 300 i FAO 400. Ovaj kukuruz ranije dospeva za žetvu, a niža je i vlaga pa se brze i lakše suši i prodaje.”

Kukuruz - ©Agromedia

Kada očekujete početak žetve?

Vrlo je verovatno da će žetva početi u prvoj ili drugoj nedelji septembra. Ovde uglavnom suncokret počinje u prvoj nedelji septembra, ali ove godine mislim da će to biti u poslednjoj nedelji avgusta. Kukuruz dospeva otprilike dve nedelje kasnije.”

Kakvi su očekivani prinosi suncokreta?

To ne mogu da prognoziram, ali mislim da će biti oko 3 tone ili iznad 3 tone po hektaru.”

Kukuruz - ©Agromedia

Šta biste rekli o očekivanoj ceni merkantilnog kukuruza ove godine?

Ne znam, ali vidim da su neke terminske prodaje za septembar i oktobar oko 150 evra. To bi bilo jako dobro, ali ne verujem da će se ostvariti. Mislim da će cena ipak biti niža“.

Sagovornik:
Pavle Kujundžić, ratar iz Subotice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica