Svetska TRŽIŠTA PŠENICE pod JAKIM pritiskom – Šta nas očekuje?

Svetska TRŽIŠTA PŠENICE pod JAKIM pritiskom – Šta nas očekuje?

U poslednje 2 godine cene sirovina su porasle na viši nivo. Prvo je bila pandemija korone, koja je izazvala mnogo neizvesnosti i kašnjenja. To je uključivalo dodatne mere predostrožnosti u nekoliko luka i nedostatak radne snage na terminalima. A onda je, početkom ove godine, rat u Ukrajini dodao još veći pritisak.

kombajn žanje pšenicu

Rast cena pšenice

Septembarski ugovor na tržištu fjučersa u Parizu zaključen je krajem prošle nedelje na 380 evra po toni. Prvi ugovor koji ističe porastao je za 94% u periodu od dve godine. A u poređenju sa godinom ranije, septembarski ugovor za pšenicu je veći za 47%.

Otkup pšenice iznad 400 evra po toni nije interesantan, pa je limit za prvi ugovor koji ističe određen na 400 evra. Dugoročno, cene će se bolje držati.

Loše stanje ozime pšenice u SAD

Dugoročne cene su delimično podržane lošim stanjem ozime pšenice u Sjedinjenim Državama. Prema poslednjem izveštaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), 27% ozime pšenice je u „dobrom do odličnom“ stanju. To je 3% manje nego sredinom aprila. I u poređenju sa pre godinu dana kada je 49% ozime pšenice u SAD bilo u „dobrom do odličnom“ stanju.

Ovaj status useva će dodatno povećati pritisak na globalni bilans stanja.

Pozitivan početak za argentinsku pšenicu

Padavine se očekuju na južnoj hemisferi. To bi moglo značiti pozitivan početak vegetacije pšenice u Argentini.

Kotacije kukuruza pod pšenicom

Cene kukuruza su ispod nivoa pšenice. Na pariskom tržištu fjučersa trgovalo se 29. aprila po ceni od 349,25 evra po toni kukuruza (junski ugovor). To je 6% više nego nedelju dana ranije.

Na tržištu fjučersa u Čikagu, prvi ugovor o kukuruzu koji je istekao 29. aprila bio je više od 3% veći nego nedelju dana ranije. Spore setvene aktivnosti u Sjedinjenim Državama izazivaju blagi pritisak na povećanje cena. Krajem aprila zasejano je „samo“ 7% američkog kukuruza. To je otprilike polovina petogodišnjeg proseka (15%) za isti period.


Izvor: All  About Feed

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica