Saveti stručnjaka: Zašto baš u junu treba kositi travu?

Saveti stručnjaka: Zašto baš u junu treba kositi travu?

Livadska trava- ©Pixabay

Da bi se dobilo kvalitetno seno neophodno je ispoštovati određena pravila, a jedno od najvažnijih je vreme same kosidbe. 

Jun je idealno doba za košenje livada jer je to period cvetanja trava. To je odličan momenat da se ugrabi prilika za pravljenje sena visokog kvaliteta. Potrebno je pokositi travu neposredno pre ili na početku cvetanja i sazrevanja, jer nakon što trava u potpunosti sazri njen kvalitet naglo opada. Trava u vreme kosidbe treba da bude dovoljno sveža, zelena i čvrsta, jer u tom periodu sadrži najviše proteina koji se nalaze u semenu trave.

Visina trave je još jedan od znakova koji ukazuju na to da je vreme za kosidbu. Trava mora dostići svoju punu dimenziju. Ipak, to se razlikuje od vrste do vrste. Engleska trava raste do visine od 40 do 60cm, dok sudanska trava može narasti do jednog metra.

Ne bi trebalo kasniti sa košenjem, jer suve biljke imaju veliku količinu lignitske materije – celuloze, što je čini težom za varenje. Sa druge strane kasno pokošeno seno, koje je procvetalo i presušilo se, poseduje mnogo manje proteina i samim tim je slabijeg kvaliteta. 

Iako je ovo najbolji period za košenje trave, treba napomenuti da osobe koje imaju problema sa alergijama ne bi trebalo da se izlože riziku, jer u periodu cvetanja trava oslobađanjem semena može doći do burnih rekacija. 

Kada se kose prirodne, a kada posejane livade?

Prirodne livade je najbolje kositi u vreme punog klasanja trave, dok je kosidba sejanih travnjaka rezervisana za period neposredno pre izbijanja klasa iz lisnog rukavca. Livadsko seno je znatno kvalitetnije od sena dobijenog sa veštačkih livada. Raznovrsnost trava doprinosi kvalitetu sena. Da bi kvalitet sena bio na visokom nivou potrebno je eliminisati korov, stoga treba na vreme razmišljati o načinima uklanjanja ovih štetnih biljaka. 

Nakon što se pokosi, potrebno je ostaviti travu izloženu suncu da svene. Ceo proces sušenja trave treba obaviti u roku od 2-3 dana – košenje, prevrtanje i baliranje trave. Trebalo bi voditi računa o tome da ne stoji dugo, jer tako gubi hlorofil i dolazi do pojave ,,zagorele trave”. Treba biti pažljiv sa prevrtanjem trave, jer postoji mogućnost da se izgube hranljive materije ukoliko se previše puta prevrće trava, naročtio ako je u međuvremenu više puta pokisla. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica