Ratari i u Makedoniji ove godine ostali kratkih rukava

Ratari i u Makedoniji ove godine ostali kratkih rukava

Veliko predizborno obećanje Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) da će zemljoradnici dobiti posebne zelene karte za nabavku nafte ostalo je neispunjeno.

Pšenica © Pixabay

Iako je bilo obećano da će preko 60.000 poljoprivrednika dobiti pomenute zelene karte koje će omogućiti i povraćaj dela uloženih sredstava retko koji poljoprivrednik i ima tu karticu, prenose makedonski mediji.

U Udruženju farmera navode da je Ministarstvo poljoprivrede obećalo da će pomenuta mera biti realizovana do kraja aprila, ali krajem avgusta još uvek nije bilo ništa od pomenutih olakšica.

Pšenica © Pixabay

Proizvođači traže da Vlada ukine akcize na naftu, ili im bar prizna polovinu troškova.

Ova godina je prosto košmar za zemljoradnike. Počev od problema sa otkupom paprika, bostana, pa do cene pšenice i šljive.Ratari će ove godine, po svemu sudeći, ostati praznih džepova.

Jedan deo ljudi odlučio se da uništi rod, ili ga podeli siromašnima.

Sada je u žiži prepucavanje Ministarstva i proizvožača oko cene pšenice. Ratari tvrde da pšenicu jedva prodaju za osam denara po kilogramu, dok otkupljivači navode da je nekvalitetna i tako sve u krug. Ne samo loši uslovi otkupa i njegova loša organizacija, mnogo toga je doprinelo da ova godina bude zabeležena kao loša godina za agrar.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica