PROLEĆNA SETVA 2023: ,,Nije puno, nije puno, a SVE nam je otišlo u NEBO”

PROLEĆNA SETVA 2023: ,,Nije puno, nije puno, a SVE nam je otišlo u NEBO”

Kiše i vlaga nikako ne idu na ruku kada je u pitanju prolećna setva, a ni prošla godina nije bila sjajna. Pitali smo naše poljoprivrednike – šta očekuju od ove sezone?

Iako je zbog kiša zasejao tek pola površine, Goran Malušev iz Jasenova ne gubi nadu, pa na pitanje kakve su prognoze za ovu setvu kaže – ,,to će da se vidi na jesen kako će da rodi”. Prognozira da će se setva produžiti čak do kraja maja.

Kukuruz čuva na lageru, čeka bolje dane za prodaju.

,,Ima kukuruza na lageru, videćemo šta će biti od njega, cena je trenutno loša, videćemo do jeseni šta će biti…videćemo, to nikad nisi pametan na šta će izaći kad prodaješ”.

Usled svih neizvesnosti i rizika koje poljoprivrednici prihvataju baveći se ovim poslom, pitali smo Gorana šta misli o poslu poljoprivrednika.

,,Pa to je fabrika pod vedrim nebom, mi svi zavisimo od božijih uslova. Kiša, sunce, suša, mi tu ne možemo ništa da izmenimo, mi se trudimo da uradimo najbolje i da uložimo najbolje šta može i čekamo najbolji prinos ali, svi zavisimo od vremena, od vremenskih uslova. To je takva proizvodnja.

Šta je tu je. Mi ne odustajemo, radićemo pa kako bude”, kaže za AGROmedia portal Goran Malušev.


O izazovima ove prolećne setve govorio je i Živan Niku iz Vladimirovca, koji je uspeo da poseje samo jednu trećinu planirane površine.

,,Samo tri dana smo imali setve. Tri dana što smo mogli da sejemo, sve ostalo kiša pa ne može da se radi”.


Nezadovoljan situacijom, Živan je prokomentarisao troškove ulaganja u setvu kao i trenutne cene žitarica na tržištu: ,,Kukuruz je otišao, 40 % jeftiniji a sve je otišlo 100% skuplje. Đubre je otišlo skuplje, seme otišlo, sve nije puno, nije puno, ali sve nam je otišlo u nebo”!

Uz veoma nepovoljne uslove i neizvesnu godinu, upitali smo Živana da li je motivisan da nastavi da se bavi ovim poslom.


,,Pa mi ćemo da se bavimo ovim poslom. Nemamo bolje i drugi posao da radimo. Ali, da ima zarade – nema više”.

Pratićemo za vas i sa vama kako teče sezona, a svim poljoprivrednicima želimo uspešnu godinu – povoljne cene i idealne vremenske prilike! 🍀

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica