Prenosimo kako je bilo na Syngentinom Danu polja u Bačkom Gradištu!

Prošle nedelje u Bačkom Gradištu kompanija „Syngenta“ je organizovala svoj prvi ovogodišnji Dan polja ratarskih useva. On je okupio brojne ratare iz cele Bačke, ali i iz srednjeg i severnog Banata, razne stručnjake i predstavnike drugih kompanija, zadrugare, saradnike, poslovne partnere, članove naše ekipe i mnoge druge. Pogledajte kako je bilo.

Gospođa Vesna Cer iz kompanije „Syngenta“ ispričala nam je nešto više o prvom Danu polja ratarskih kultura koje je ova kompanija organizovala i objasnila nam je zašto su ove godine malo poranili sa organizacijom manifestacije.

Vesna Cer iz kompanije „Syngenta“ objasnila nam je: „Mi smo ove godine u Bačkoj malo požurili kako bismo mogli da prikažemo naše uljane repice i sorte pšenice. Veoma je teško da se pokaže sve što želimo jer smo mi jedna od retkih kompanija u svetu koja ima i svoje seme i svoje pesticide.
 

Syngentin Dan polja u Bačkom Gradištu - ©Agromedia 

Ovaj Dan polja tradicionalno se održao na salašu porodice Gucunski, u saradnji sa kooperacijom „Agro polje“. Njeni kooperanti obrađuju više od 3.000 hektara zemlje i to isključivo pod ratarskim usevima – pšenicom, kukuruzom, repom, sojom i suncokretom, a „Syngenta“ hibridi i sorte su na njihovim njivama dominantni.

Đorđe Gucunski, domaćin Dana polja, ispričao nam je: „Sada će biti već desetak godina od kako sarađujemo sa „Syngentom“ i veoma smo zadovoljni i mi i naši kooperanti. Savetodavna služba ove kompanije nam mnogo pomaže u proizvodnji, naročito kada je reč o zaštiti bilja.
 

Syngentin Dan polja u Bačkom Gradištu - ©Agromedia 

O „Syngentinim“ hibridima suncokreta uopšte ne treba mnogo govoriti. Gotovo svaki ratar koji gaji ovu kulturu već zna da su sve njihove karakteristike i više nego odlične.

Dragan Ožegović iz kompanije „Syngenta“ rekao nam je: „Pored uobičajene palete hibrida suncokreta, predstavili smo i neke nove hibride iz grupe ‘clear field plus’, koji su rezultat savremene tehnologije. Interesovanje je veoma veliko za njih, a razlog za to je pre svega jednostavno suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova.
 

Domaćini su se potrudili da celokupan doživljaj upotpune tradicionalnom vožnjom fijakerima.

Osim suncokreta, na ovom Danu polja prikazana je i cela „Syngentina“ paleta semena kukuruza, repe, uljane repice i sve tri sorte pšenice, koje su sada, pred žetvu, zbog lepog i zdravog izgleda posebno privlačile pažnju posetilaca.

U ponudi imamo sorte Ingenio, Ilico i Moisson. Prva je već svima dobro poznata, druga je za proizvođače koji žele kvalitet, a treća je novija sorta, koja od prošle godine sve više zauzima tržište i velike površine“, dodala je Vesna Cer.
 

Klas pšenice - ©Agromedia 

Osim što su međusobno razmenjivali iskustva, posetioci su ovaj Dan polja iskoristili kao odličnu priliku da se posavetuju sa „Syngentinim“ stručnjacima i to u prijatnoj i veseloj atmosferi. Uz to, domaćini su se potrudili da celokupan doživljaj upotpune tradicionalnom vožnjom fijakerima, čime su osigurali da ovaj jedinstven bački Dan polja posetiocima još dugo ostane u lepom sećanju.

Sagovornici:
Vesna Cer, „Syngenta“
Đorđe Gucunski, domaćin Dana polja
Dragan Ožegović, „Syngenta“
Jugoslav Lazić, ZZ Veljko Lukić Kurjak 
Nenad Stajković, Banatski Despotovac
Branislav Lakić, ratar iz Žablja  
Milan Kovačević, Bački Gračac   
Milan Zarić, ratar iz Bačkog Gradišta

Komentari