Ovomesečne velike vrućine na jugu Srbije desetkovale pojedina kukuruzišta u leskovačkom kraju

Ovomesečne velike vrućine na jugu Srbije desetkovale pojedina kukuruzišta u leskovačkom kraju

Na poljima u Jablaničkom upravnom okrugu ove godine zasejano je oko 17,5 hiljada hektara površine pod kukuruzom. Očekivani ovogodišnji prinos je oko 4,5 tone po hektaru. Međutim, velike vrućine koje su zadesile Jablanički upravni okrug krajem jula, i tekućeg avgusta meseca, umnogome će umanjiti rod ove žitarice.

 Foto: Tomislav Stevanović

„Ovogodišnji neujednačeni rod kukuruza u značajnoj meri je povezan sa poštovanjem rokova sadnje. Naime, oni poljoprivrednici koji su uspeli da do 15 aprila ove godine zaseju rane hibride kukuruza imaće solidan rod. Oni koji nisu ispoštovali optimalni rok setve,  a opredelili su se za hibride sa dužom vegetacijom, pretrpeće značajne gubitke“, objašnjava nam diplomirani agronom Jelena Stojiljković, koja je zadužena za ratarstvo i povrtarstvo u leskovačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi.

Kukuruz u Bojniku većinom za silažu

Pojedini kukuruzi sa područja opštine Bojnik i Lebane, po svemu sudeći,  zbog zakasnele vegetacije završiće u silaži. Ali, kako nezvanično saznajemo, u lokalnoj samoupravi varoši  na obalama Puste Reke pojedina kukuruzišta sa područja opštine Bojnik su toliko „pregorela“ da ih je zbog slabije hranljive vrednosti nerentabilno ulagati u silažu.

Za razliku od njih kukuruzi na oranicama duž reke Južne Morave, na području grada Leskovca, ove godine su se bogato poneli. Ovogodišnji gradonosni oblaci su ih delimično zaobišli.

 Foto: Tomislav Stevanović

„One parcele sa kukuruzom koje su „prošarali“ gradonosni oblaci vrlo brzo su se oporavili pa prolećno nevreme neće ostaviti značajnog traga na ovogodišnji prinos kukuruza“, ističu u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi leskovačkog Zavoda za poljoprivredu.

Nevreme koje je proletos zahvatilo Jablanički upravni okrug bujicama je oštetilo brojna kukuruzišta duž reke Jablanice i Vlasine. Ipak, tamošnji ratari se nadaju solidnom rodu.

Klipovi su zdravi, malo je „krezubih“ i fino su natočeni  vlagom , u vreme kada je ona bila najpotrebnija za formiranje klipa, rekoše nam uzgajivači kukuruza iz obližnjeg sela Manojlovce, koje smo ovom prilikom sreli u leskovačkom Zavodu za poljoprivredu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica