Nikada nije bilo teže započeti prolećnu setvu

Nikada nije bilo teže započeti prolećnu setvu

Janko Turčan obrađuje 30 hektara zemlje u Staroj Pazovi, za Agromediju ispričao je koji su to sve problemi sa kojima se poljoprivrednici suočavaju i šta bi im olakšalo proizvodnju.

Ove godine njegove površine prekriće pšenica i raž, ali najviše kukuruz i suncokret, koji je u 2018. godini prema podacima udruženja “Žita Srbije” nešto popularniji među ratarima. 

„Svake godine sejem suncokret, prošle godine sam ga imao na više od 20 jutara, a tako će biti i ove godine, jer se isplati u odnosu na druge kulture. Razmišljao sam da sejem i soju, ali žetva je bila loša prošle godine pa soja ipak nije bila moj izbor“, ispričao je Janko Turčan.

Janko Turčan © Agromedia

Mnogi poljoprivrednici nemaju dovoljno sredstava za prolećnu setvu, Turčan kaže da ne pamti ovako tešku godinu za proizvođače.

„Ulazimo u proizvodnju nesigurni, 2017. godina je bila sušna, a država nije proglasila elementarne nepogode. Ovo je najgora godina za ulazak u novu proizvodnju. Neki su i naplatili nešto od kukuruza, ali cena svih kultura je drastično pala. Mnogi će morati do banke pa da se zaduže, bez kredita će biti teško“, požalio se Janko.

Mi smo se zapitali šta bi moglo da reši njegov i problem ostalih poljoprivrednih proizvođača.

„Ljudima treba pomoć od samog starta, subvencije bi trebalo svako da dobije. Ako želi da dobije jeftiniju hranu, država mora da nas podrži. Svi na planeti žele da žive, pa tako i mi u Srbiji. Od našeg posla važnijeg nema, svi su bitni, ali bez pšenice nema hleba, ili bez kukuruza hrane za stoku, odnosno mesa“, zaključio je Janko Turčan.


Sagovornik:

Janko Turčan, poljoprivrednik iz Stare Pazove

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica