Nedimović: Kvalitetne soje nema dovoljno za domaće potrebe

Nedimović: Kvalitetne soje nema dovoljno za domaće potrebe

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović izjavio je danas da će početkom oktobra biti poznati detalji sveobuhvatnog seta mera za pomoć poljoprivrednicima za otklanjanje posledica suše.

Soje nema dovoljno za domaće potrebe - © Agromedia 

Nedimović je za Radio-televiziju Srbije kazao da je zavšrena procena štete od suše i da nema bojazni da će doći do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

„Imamo realan problem sa sojom, koju ćemo morati i da uvozimo, jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe. Kukuruza ima za domaće potrebe, a biće ga i za izvoz. Što se tiče drugih ratarskih kultura, voćarskih i povrtarskih, biće svega u dovoljnim količinama za naše potrebe i za izvoz… Ne očekujemo nikakve poremećaje na tržištu“, rekao je resorni ministar.

Naveo je da su pripremljene dve vrste mera za pomoć poljoprivrednicima – mere opšteg tipa namenjene svim poljoprivrednicima i ciljane mere namenjen pojedinim vrstama poljoprivredne proizvodnje koje su najviše ugrožene.

„Imaćemo set mera koji će biti jedinstven i konzistentan. Najvažnije je da se jesenja setva obavi kako treba. Sigurno će trenutna kiša pomoći da imamo što više i što kvalitetnije poljoprivredne proizvode“ kazao je Nedimović i dodao da niko ne može da očekuje da mu država sve kompenzuje.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica