Kompanija „KWS“ otvorila istraživačko-razvojni centar!

Kompanija „KWS“ otvorila istraživačko-razvojni centar!

Kompanija „KWS“ je prošle nedelje svečano otvorila svoj istraživačko-razvojni centar u industrijskoj zoni Stare Pazove. Time je ona postala prva inostrana kompanija iz oblasti semenarstva koja u našoj zemlji ima potpuno zaokružen lanac stvaranja proizvoda.

Pavle Sklenar, generalni direktor kompanije „KWS“, objasnio nam je kakva je pozicija te kompanije na evropskom tržištu kada je reč o proizvodnji i prodaji semena hibridnog kukuruza.

Sve boje zlatnog zrna kukuruza!

U Evropskoj uniji kompanija ‘KWS’ zauzima drugo mesto po površinama koje se gaje pod njenim hibridima kukuruza. O rezultatima u EU govorimo jer je to područje koje je nama najbliže, kako po zemljišnim, tako i po agroklimatskim uslovima. Ako bismo ovu priču proširili na celu Evropu, tu bi naša kompanija bila na trećem mestu, a ako bismo posmatrali globalnu sliku, ‘KWS’ bi delio treće i četvrto mesto sa konkurentima“, naglašava Sklenar.
 

KWS razvojno-istraživački centar 

U ovaj razvojno-istraživački centar, veličine 1.000 metara kvadratnih na 1,5 hektaru, i nedavno otvoreni doradni centar u Bečeju, „KWS“ je u poslednje dve godine uložio više od 30 miliona evra i zaposlio barem 130 radnika.

Bojan Drašković, direktor „KWS“ razvojno-istraživačkog centra, ističe: „Poenta svakog istraživanja jeste da stvorite lokalno adaptirane hibride, koji su namenjeni za panonski region. Lokalna adaptacija ne poštuje granice i morate da posmatrate geografske sredine.“
 


Pravac razvoja jesu hibridi iz FAO grupa 500 i 600, jer su to i najzastupljeniji hibridi u našoj zemlji, ali i najvažnije FAO grupe u celom regionu.

Mi smo u proteklom periodu počeli testiranje, a sada počinjemo i sa razvojem novih materijala. Neki testirani proizvodi već su nastali u Srbiji, a drugi će tek nastati. Pravac razvoja jesu hibridi iz FAO grupa 500 i 600, jer su to i najzastupljeniji hibridi u našoj zemlji, ali i najvažnije FAO grupe u celom regionu“, dodaje on.

Svečanom otvaranju istraživačko-razvojnog centra u Staroj Pazovi prisustvovalo je više od 100 stručnjaka, kako iz Srbije, tako i iz brojnih drugih zemalja. Među njima je bio i gospodin Rajner Lajpert iz Nemačke, direktor istraživanja i razvoja kompanije „KWS“.
 


Otvaranje KWS razvojno-istraživačkog centra - ©Agromedia 

Rajner Lajpert, direktor istraživanja i razvoja kompanije „KWS“, rekao je: „Ovo je zaista velika investicija, ali njena vrednost nije samo materijalna. Ja bih istakao da je ovaj centar izuzetno važan za dalji rad i dostignuća u stvaranju novih hibrida u Srbiji, a naravno, nije zanemarljiva ni činjenica što je vaša zemlja danas i zvanično upisana na svetsku mapu ‘KWS’ razvojno-istraživačkih stanica.


Da podsetimo, 160 godina stara nemačka kompanija „KWS“ danas posluje u više od 70 zemalja širom sveta i zapošljava više od 4.800 ljudi. U Srbiji, „KWS“ poverenje proizvođača gradi od 2003. godine i to kada je reč o gajenju kukuruza, suncokreta, šećerne repe i uljane repice. Vremenom, portfolio se proširio i na sirak, raž i slačicu.

Sagovornici:
Pavle Sklenar, generalni direktor kompanije „KWS“
Bojan Drašković, direktor „KWS“ razvojno-istraživačkog centra
Rajner Lajpert, direktor istraživanja i razvoja kompanije „KWS“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica