KINA suzbija uvoz žitarica uz GMO

KINA suzbija uvoz žitarica uz GMO

Kina je najveći svetski uvoznik soje i kukuruza. Da li bi desetine nedavno odobrenih GMO sorti mogle pomoći u povećanju proizvodnje i suzbijanju uvoza?

Kineski lider Si Đinping zalagao se za samoodrživost u domenu hrane, a nova GMO semena bi mogla da povećaju proizvodnju na farmama i obuzdaju uvoz.

Kina je odobrila desetine genetski modifikovanih sorti semena kukuruza i soje za sadnju, u revolucionarnom potezu koji bi na kraju mogao da podstakne proizvodnju i smanji zavisnost od inostranih zaliha navodi sajt Bloomberg.

Ova zemlja je najveći svetski uvoznik soje i kukuruza. Veliki marketing GMO useva bi podržao vladine napore za postizanje samodovoljnosti i bezbednosti hranom, što je glavni prioritet za predsednika Si Đinpinga.

Nacionalni komitet koji je osnovalo ministarstvo poljoprivrede odobrio je 37 GM semena kukuruza i 14 sorti semena soje, nakon preliminarne revizije.

Kina je započela pilot program za komercijalnu sadnju GM kukuruza i soje 2021. i proširila je ispitivanje na 20 okruga u pet provincija, uključujući glavne proizvođače žitarica Hebei i Jilin ove godine, javili su državni mediji, pozivajući se na zvaničnika iz ministarstva poljoprivrede.

Samo površina kukuruza u Kini je oko 44 miliona hektara, sa proizvodnjom od preko 288 miliona tona verovatno u 2023-24. godini, prema Ministarstvu poljoprivrede. Iako produktivnost znatno zaostaje za SAD, gde se široko uzgajaju GM sorte, takvo seme može povećati prinose u Kini za čak 12%, saopštilo je ministarstvo.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica