Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako se danas proizvodi šećerna repa?

Osnivanjem naučno istraživačkog centra proizvodnja šećerne repe više neće biti ista. Posle udruživanja znanja i iskustva u sa tradicijom očekivanja su da se uz minimalne troskove otvari maksimalan prinos. Tim povodom, ovih dana održana je stručna prezentacija u naučno istrazivačkom centru koji posluje u sklopu MK Grupacije, gde je jedan od predavača bio i direktor centra dr Nenad Trkulja.

Delatnosti ovog centra u proteklim zimskim mesecima uključile su i predavanja na kojima su proizvođači šećerne repe mogli da čuju aktuelne informacije u oblasti proizvodnje i zaštite šećerne repe. Kako dr Nenad Trkulja najavljuje, u narednom periodu delatnosti ovog centra unaprediće se na osnovu iskustva iz inostranstva, pre svega u analizi zemljišta.

„Osnivanjem naučnog centra došlo je do jače podrške nauke i struke nego što je to bilo ranije. Postoje intenzivna poljska i laboratorijska ispitivanja. Ono što je jako važno je da se zaključci do kojih dođemo, prezentuju pre setve proizvođačima“, navodi on.

U narednom periodu očekuje se da se nastavi sa radom na što većem kvalitetu šećerne repe, ali i da ulaganja u proizvodnju budu optimalna i da se dođe do sigurne proizvodnje, kaže dr Trkulja.

Koliko je važna primena novih tehnologija u proizvodnji?

Iz razgovoru sa dipl. inž. Petrom Mejić ispred MK agrara saznajemo kako nove tehnologije vode do uspešnije proizvodnje šećerne repe. Kako ona navodi, reč je tehnologijama koje imaju značaj pogotovo u rezistentnosti cerkospore na aktivne materije i fungicide, kao i na rezistentnost korova na mnoge hemijske grupe.

Još jedna značajna tema u oblasti proizvodnje šećerne repe iz godine u godinu je pitanje troškova. Kako objašnjava direktor proizvodnje MK Grupacije dipl. inž. Predrag Klepić nema velikih promena kada se govori o smanjenju troškova, a važan parametar je kretanje cena na svetskom nivou, čiji je uticaj prisutan i u Srbiji.

„S obzirom da je šećerna repa prilično zahtevna kultura i nema mesta za improvizacije, u proizvodnji su opstali oni koji su najbolji. I kada je reč o kombinatima i firmama, kao i kada je reč o individualnim proizvođačima“, objašnjava Klepić kako izgleda sadašnji trenutak u proizvodnji.

 

Sagovornici: 

dr Nenad Trkulja, direktor naučno istraživačkog centra

dipl. inž. Petra Mejić, MK agrar

dipl. inž. Predrag Klepić, direktor proizvodnje MK Grupacije

Komentari