Kako da najbolje uradite prvi tretman pšenice – preporuka stručnjaka

Kako da najbolje uradite prvi tretman pšenice – preporuka stručnjaka

Mart mesec je odlično vreme da se pšenica zaštiti od korova, bolesti i štetočina. Znajte da ukoliko ovaj posao uradite pravilno i odgovarajućim preparatima, vašu proizvodnju najzastupljenijeg ozimog useva u našoj zemlji sigurno ćete uspešno dovesti do kraja. Zato će vam gospodin Dejan Čorogar iz kompanije „Delta Agrar“ svojim savetima pomoći da osigurate dobar rod i, naravno, siguran prihod.

Gospodin Dejan Čorogar, iz stručnog tima kompanije „Delta Agrar“, rekao nam je u kakvom je stanju trenutno pšenica u našoj zemlji i koje bi preparate trebalo da koristite za prvi tretman ovog useva. Naravno, najbolje rezultate možete da postignete njihovim kombinovanjem.  

Ovaj stručnjak, iz kompanije „Delta Agrar“, navodi: „Kada je reč o preparatima za zaštitu od bolesti, korova i štetočina, naglasio bih da ih mi preporučujemo iz sopstvenog, dobrog iskustva kompanije „Delta Agrar“. Prilikom gajenja pšenice suzbijanje korova je važan faktor za održavanje njenog dobrog zdravstvenog stanja.“

 

Zelena pšenica u polju - ©Agromedia 


„Trenutno je na terenu pšenica u različitim fazama razvoja. To, naravno, zavisi od vremena setve. Međutim, zbog toga što je vegetacija ove godine poranila, već je sada došlo do izjednačavanja mnogih pšenica u porastu. Ipak, trebalo bi voditi računa prilikom odabira preparata za zaštitu i birati ih u skladu sa razvojnim fazama“, dodaje gospodin Čorogar.

„Za one pšenice kod kojih se mogu primenjivati herbicidi do drugog kolenca, preporučujemo dobro poznat preparat Lentemul D. On ima 2,4-2 aktivnu materiju i primenjuje se u dozi od 0,75 do 1 litar po hektaru“, istakao je ovaj stručnjak.
 

Preparati za zaštitu pšenice - ©Agromedia 

Za one proizvođače koji iz nekog razloga imaju potrebu da suzbijanje korova urade u kasnijim fazama razvoja pšenice, idealno rešenje je herbicid Sekator. Preporučena količina za njegovu primenu iznosi 150 ml/ha.
 


Pšenica je ove godine sredinom januara bila u fazama razvoja u kojima je prošle godine bila sredinom marta.

Pitali smo gospodina Čorogara da nam objasni kakvo je ove godine stanje pšenice kada je reč o bolestima, ali i koje bi preparate preporučio za sprečavanje mogućih problema na ovom polju.


Zbog blage zime i trenutnih vremenskih prilika pšenica je ove godine sredinom januara bila u fazama razvoja u kojima je prošle godine bila sredinom marta meseca. Zato je moguće i prisustvo raznih bolesti. Na nekim pšenicama se već sada može uočiti pepelnica, kao i pegavost lista“, kaže Dejan Čorogar.
 

Dejan Čorogar, iz stručnog tima kompanije „Delta Agrar“  - ©Agromedia „Na dosadašnjim iskustvima naučili smo da se fungicidi moraju primenjivati u zaštiti pšenice od bolesti. Zato ‘Delta Agrar’ uz primenu herbicida predlaže i primenu fungicida Falcon. On u sebi ima čak 3 aktivne materije, od kojih svaka ima različite mehanizme delovanja. Zato će ovaj fungicid i u lošijim uslovima dati odličnu efikasnost i bolju zaštitu od bolesti
“, ističe stručnjak.

Kvalitetan prvi tretman pšenice osiguraće vam znatno veće šanse za uspešan i dobar rod. Naravno, najbolje rezultate možete da postignete ako kombinujete sva tri pomenuta preparata i to slušajući savete i preporuke stručnjaka kada je reč o načinima i količinama njihove primene.

Sagovornik:
Dejan Čorogar, „Delta Agrar“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica