Kad je godina teška, PRAVI tretman useva je KLJUČAN!

Kad je godina teška, PRAVI tretman useva je KLJUČAN!

Ova godina je veoma komplikovana i neuobičajena za poljoprivrednu proizvodnju, pa je adekvatna pomoć biljkama u vidu različitih preparata ključna za ostvarivanje kvalitetnog roda i visokog prinosa. Pitali smo dipl.inž. Živu Mirkova, predstavnika kompanije Biofor System, da nam kaže šta bi u ovom trenutku poljoprivrednici mogli da urade za svoje useve, naročito kada je u pitanju pravilna ishrana biljaka.

Nikad nije kasno da se pomogne usevima

Kako nam je Živa objasnio, poljoprivrednici još uvek mogu mnogo toga da urade za svoje useve. Setva je bila prilično neravnomerna, uslovi sušni, pa su mnogi ljudi čekali sa setvom. U tom smislu, u pojedinim usevima se još uvek može promeniti preparati Biofor Active i BioP, koji svoj efekat ostvaruju preko zemljišta.

Kod useva koji su malo napredniji, na primer kukuruz koji je u sedmom, osmom ili devetom listu, ili suncokret koji je oko četvrtog ili petog para lista, preporuka je da se primeni BioEho kao biostimulator.

S obzirom da uskoro kreće žetva pšenice, preporuka je da se nakon žetve obavezno primeni i BioPlug zbog što bolje razgradnje žetvenih ostataka.

Ova godina je komplikovana za poljoprivrednu proizvodnju

Kako nam je Živa objasnio, ova godina je bila vrlo neuobičajena što se tiče raznih aspekata. ,,Veoma je komplikovana godina, krenula sa sušnim periodom i sa dosta visokim temperaturama. Sve fenofaze kultura koje se seju prolaze dosta brzo, jedna stiže drugu, tako da ovo nije uobičajena godina u odnosu na ranije.

Što se tiče primene naših preparata, sve je bilo dobro i sve je moglo se uradi na vreme, ali je dosta komplikovana godina – neravnomerni usevi, hladno, toplo vreme, jako nejednaki vremenski uslovi, tako da dosta ima raznolikosti u usevima”, objašnjava naš sagovornik.

Sa druge strane, upravo je iz ovih razloga bilo veoma važno pravovremeno primeniti preparate Biofor System, koji uspešno pomažu biljkama da prebrode stresne uslove. Kako Živa objašnjava, znamo da BioPlug pomaže biljkama da što duže izdrže i pravilno se razvijaju prilikom ekstremnih temperatura i sušnih uslova.

Ovaj preparat povoljno utiče na stvaranje humusa u zemljištu, koji ima sposobnost da zadržava velike količine vlage u zemljištu, te na taj način pomaže biljkama da izdrže u sušnim uslovima.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica