Da li će rast cene pšenice uticati na poskupljenje hleba?

Da li će rast cene pšenice uticati na poskupljenje hleba?

Svetska potrošnja pšenice je u nekoj meri veća od proizvodnje, što je dovelo do rasta cena. Hoće li ovo uticati na poskupljenje hleba i drugih proizvoda od pšenice?

Pšenica © Pixabay

 

Poslednje četiri godine svet beleži hiperprodukciju u proizvodnji pšenice. Ovakva situacija dovela je do pada cena. Ove godine došlo je do promene ovog trenda – svetska potrošnja je nešto veća od proizvodnje, pa je takvo stanje na tržištu uticalo i na rast cena.

Od jula ove godine pšenica je poskupela 30 odsto, pa sada kilogram umesto 16,5, košta 21,50 dinara.

Direktor Udruženja Žita Srbije, Vukosav Saković ističe da se u svetu može primetiti veoma blag porast cena, koji nastaje prvenstveno zbog troškova skladištenja pšenice. Saković ističe da većih iznenađenja na svetskom tržištu pšenice nema.

˶Ne očekuje se nikakav poseban rast cene pšenice sve do proleća, kada će se procenjivati kakvo je stanje sa pšenicom na severnoj hemisferi nakon zime˝, navodi Saković.

Šta i kako utiče na prinos pšenice

Za razliku od cene u svetu, cena pšenice u Srbiji u ovom periodu raste. Za naše tržište uobičajeno je da tokom novembra dolazi do rasta cena. 


˶Period od žetve pa sve do kraja oktobra bio je izvandredan u pogledu izvoza, što je doprinelo oslobađanju od velikih viškova, prvenstveno one lošije pšenice koja je bila namenjena za stočnu hranu˝, dodaje Saković.

U ovom trenutku cena pšenice u Srbiji je iznad cene na međunarodnom tržištu, zbog čega je izvoz pšenice stao. Kada izvoz stane, prestaje i potražnja na domaćem tržištu, pa je realno očekivati da ćemo u narednom periodu imati ili stabilnu cenu ili cenu sa silaznim trendom, zaključuje Saković.

Hleb © Pixabay


Cena hleba ostaje ista

Ipak, i pored variranja u ceni pšenice na svetskom tržištu i smanjene potražnje na domaćem, iz Unije pekara Srbije navode da se trenutna cena hleba neće menjati. Pre nekoliko meseci brašno je koštalo od 23 do 25 dinara, a sada je od 28 do 30 dinara po kilogramu.

Pšenica i pšenična trava – zdrava hrana za ljude i životinje


Kako ispred Unije pekara Srbije ističe Zoran Pralica, a prenose Novosti, cena hleba, peciva i drugih proizvoda od brašna trenutno može da izdrži skok cene brašna, a pod uslovom da brašno dalje ne poskupljuje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica