CENA PŠENICE u okruženju PREKO 50 din/kg – NAŠI ratari neujedinjeni i nestrpljivi!

CENA PŠENICE u okruženju PREKO 50 din/kg – NAŠI ratari neujedinjeni i nestrpljivi!

Žetva ječma već je počela, dok se žetva pšenice i uljane repice tek očekuje. Ali ono što se nameće kao kjučno pitanje koje svake godine muči poljoprivrednike jeste cena pšenice. U kakvom je stanju ova žitarica u Srbiji i kako ratari komentarišu potencijalne prinose?

Prinos pšenice manji za 30 do 40 odsto

Pre mesec dana bili su optimisti, jer je i pšenica izgledala dobro, kaže Draško Živković iz Udruženja poljoprivrednika Malo Crniće. Međutim, na nesreću, kiše nije bilo više od mesec dana, kako on ističe od Uskrsa do Trojice. U ovom periodu padalo je malo kiše, svega 2 litra po metru kvadratnom, a to je bilo dovoljno, kako kaže Draško, samo da ugasi prašinu. I rod će naravno biti mnogo niži i to za 30 do 40 odsto manji. A sa manjim rodom idu i smanjena očekivanja pa se tako naši ratari nadaju da od ove žetve izvuku jedva 3 do 4 tone pšenice, iako su svi računali na 7 ili 8 tona koliko je bilo prošle godine.

Ratari nezadovoljni cenom pešnice

Takođe ono što brine ratare nije samo prinos već i cene pšenice, koje su daleko ispod očekivanih za naše poljoprivrednike.

“Što se cene tiče očekivali smo da ona bude preko 40 din/kg, ali u poslednje vreme smo naišli na depresiju cena. što je uticalo na zabranu izvoza pšenice sa kvotama. U jednom periodu je bio dozvoljen izvoz brašna, međutim tada su mlinari iskoristili i pšenicu – koju su ljudi moraju da prodaju – kupe jeftinije da bi izvozili brašno. Drugi problem je što su na našem terenu još  pojedina udruženja ishitreno tražila neku cenu koja je bila znatno niža nego tržišna. Tražili su od robnih rezervi da utvrdi cenu, a zaboravili su da nismo više socijalizmu, da više nam obećane cene, da nema nema pariteta, nego da tržište diktira cenu. A trebalo je da budu malo mudriji i da sačekaju da vide šta će tržište odlučiti. Jer smo sada došli u situaciju da mi tražimo zagarantovanu cenu, a tržište cenu još uvek nije ni ponudilo”, kaže za Agromedia portal Draško Živković iz Udruženja poljoprivrednika Malo Crniće.

Ratari su očekivali znatno višu cenu jer, kako kaže Jovica Jakšić predsednik NAPS-a, zbog svega što se dešava u regionu i svetu ova trenutna cena ne zadovoljava očekivanja ratara.

“Imali smo cenu pšenice od 42 din/kg plus pdv, što je iznosilo oko 47 din/kg terminsku cenu, a sada to nije tako. Pojedini poljoprivrednici nudili su svoju i to znanto manju cenu od one koja je trenutno na tržištu. Ovo je imalo veliki odjek i za ove tvrdnje se mnogi veliki uvoznici vezuju i kažu nam da je to glavni razlog, ali videćemo kako će biti u otkupu”, kaže Jovica Jakšić predsednik NAPS-a.

Narednih dana, Jovica Jakišć, najavio je sastanak Asocijacije i gde će neke odluke biti donešene. Svrha svega je, kako on kaže, da se poljoprivrednici udružuju i nastupaju zajedno, da se ne razjedinjuju, da ne pokušavaju da rade nešto individualno nešto urade već da reaguju kao jedno. Ujedinjeni ili ne, neki ratari su samo malo nestrpljiviji od drugih, a to je dovoljno da prihvate neku nižu cenu pšenice i tako poremete ostale dogovore.

Neki ratari dogovorili niže cene

“Nije tačno da nismo jedinstveni, nego su neki ratari malo nestrpljivi, nisu hteli da čekaju razvoj situacije, nego su delovali ishitreno. Najpre su tražili nižu cenu, a onda su shvatili da je bilo ishitreno pa su se povukli i sad opet raže više cene navodeći primer da je cena pšenice u okruženju preko 50 dinara. Naša najveća dilema je kako će sada reagovati Vlada. Jer imamo problema i sa kukuruzom jer nemamo mogućnosti izvoza. Uskoro će žetva, kapaciteti su puni, treba da se prazni roba koja je u silosima treba, a da se prima nova roba. Moj savet je da je ljudima pametnije da  čuvaju robu i  da prodaju robu da u žetvi čuju robu jer smatram da će cene morati da se iznivelišu u nekom trenutku”, rekao je Draško Živković.


Prinosi će kako se naši ratari pribojavaju biti manji za 30-40 odsto, a cena kako je krenula da pada ne obećava veliki profit. Po svemu sudeći kažu naši ratari jedino se isplati odustati od proizvodnje. Pored toga kako Draško navodi, više od 90 odsto poljoprivrednika je u kreditima, i ako ne možeš da prodaš robu i povratiš novac, ne možeš ni da vratiš kredit, i onda će mnogi zbog toga morati da odustanu od proizvodnje.

“Mi smo prošle godine imali cenu đubriva za 150 puta manju, sada za cenu đubriva znamo da će biti visoka. Đubrivo neče biti ispod 1.000 EUR  po toni. A ako naši proizvođači ne mogu da prodaju to, niko neće ni da se upusti u proizvodnju i da posle toga prepusti sve slučaju”, kaže Draško.

Udruživanje poljoprivdnika je ključ

Osim niskih prinosa i jako problematične cene pšenice, u nekim regionima poljoprivrednici se žale da im se namerno plasira lažna informacija da je cena pšenice u padu, a potražnja mala. Sve to kako bi se naši proizvođači doveli u zabludu da svoj konačni proizvod vrednuju manje.


“U pojedinim regionima Srbije to se i ranije radilo, otkupljivači iz tog regiona su otkupljivali proizvode po 5, 6 pa čak 10 din manjoj ceni nego na tržištu. Ali danas i dete u osnovnoj školi može da pogleda kolika je cena pšence ili bilo koje druge kulture na tržištu, kakva je ponuda i tražnja. U EU na primer ne postoje firme koje koje posreduju između poljoprivrednika i tržište. Poljoprivrednici imaju sami svoje zadruge i sami direktno prodaju robu. Poljoprivrednici moraju da se udružuju i da nastupaju jedinstveno, zajedno da kupuju repropaterijal, da stavljaju pšenicu u silose i da tu pršnicu prodaju. Samo udruživanje poljoprivrednika može da stavi poljoprivrednike u nezavistan položaj u odnosu na tržište”, ističe Jovica Jakšić.

Sagovornici: Draško Živković iz Udruženja poljoprivrednika Malo Crniće
Jovica Jakšić predsednik NAPS-a


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica