Brzo i PRIRODNO do MAKSIMALNE plodnosti zemljišta: Kako POTPUNO da razložite biljne ostatke

Nakon opadanja lišća u jesen, neposredno pre početka mirovanja vegetacije, potrebno je uraditi jednu jako bitnu agrotehničku meru – uništavanje biljnih ostataka. Kada se o tome govori, neretko se misli na bukvalno uništavanje spaljivanjem. Osim što je ovaj postupak zakonom zabranjen, postavlja se pitanje: da li smo uopšte svesni koliko to negativno utiče na životnu sredinu?! Da li postoji drugi način koji će više pomoći, ali neće nikako naštetiti ni biljakama koje uzgajam, a ni okolini?  Odgovor je – da, postoji!

Preporuka je razgradnja lisne biomase i grančica nakon opadanja lišća i orezivanja voća i njihovo zaoravanje.

Zaoravanjem biljne mase dobija se niz prednosti. Sa stanovišta zaštite bilja, opšte je poznato da masa patogena prezimljava upravo na opalom lišću. Zbog toga je potrebno, što je moguće više, smanjiti infekcioni potencijal kako biste sledeće godine imali manju mogućnost za nastanak zaraze. Pored toga, zaoravanjem se biljni ostaci vraćaju u proces kruženja organske materije u zemljištu. Time se stimuliše biološka aktivnost zemljišta i popravlja vodno-vazdušni i toplotni režim zemljišta. Takođe, pospešuje se mikrobiološka aktivnost zemljišta, a sve ovo utiče na plodnost i produktivnost biljaka.

Da biste dobili bolju iskorišćenost i efekat od unete biljne mase, potrebno je ubrzati proces transformacije biljnih ostataka u organsku materiju. To se može postići primenom UNIKER-a.

Šta je UNIKER i šta dobijate njegovom primenom?

UNIKER je tečno, mikrobiološko đubrivo koje ima ulogu mobilizacije hranljivih elemenata, prilikom razlaganja biljnih ostataka, ali ima primenu i u pravljenju komposta.

Sadrži efektivne sojeve proteolitičkih i celulolitičkih bakterija, koji razlažu teško rastvorljiva jedinjenja ugljenika, azota i fosfora i prevode ih u biljkama pristupačne oblike. Reguliše odnos ugljenika i azota i time sprečava nedostatak azotne depresije u zemljištu. Njegovom primenom povećava se mikrobna biomasa u zemljištu i poboljšavaju mehanička svojstva i struktura zemljišta. UNIKER potpomaže formiranju humusa koji sprečava ispiranje hranljivih elemenata, poboljšava vodno-vazdušni režim i strukturu zemljišta.

Kako razložiti biljnu masu?

Najpre sakupiti lišće i orezane grane (prethodno tarupirane) i istretirati ih UNIKER-om.  Tretiranjem sveže biljne mase (5l/ha UNIKER-a) postiže se njihovo pretvaranje u novu organsku materiju- humus. Zatim, istretiranu masu treba uneti u zemljište, međurednom ili rednom obradom u što kraćem vremenskom periodu, zbog  fotolabilnih bakterija, koje su u sastavu ovog đubriva.

Kako napraviti kvalitetan kompost?

Pored pomenutog načina primene UNIKERA-a, postoji još jedna primena – pravljenje komposta. Kompostiranjem nastaje organska materija slična humusu. Koristi se za popravku fizičkih, hemijskih i bioloških osobina zemljišta. Može se proizvesti u svakom domaćinstvu i to kompostiranjem ostataka hrane, opalog lišća, trave i grančica.

Preporuka bi bila da se ređaju naizmenično tarupirane grane i lišće, između svakog sloja  isprska UNIKER-om, zatim pokrije slojem zemlje, kako bi se sačuvale bakterije i time omogućilo  ispoljavanje njihovog  mikrobiološkog dejstva.

Takođe, UNIKER se može primeniti za tretman zemljišta, pre sadnje zajedno sa obradom zemljišta, unošenjem sa stajnjakom ili bez njega.

Ukoliko Vam je potreban dodatan savet vezan za značaj i primenu Unikera, možete zakazati sastanak sa Agrounik agronomom putem linka: Agrounik ekspert – Zakažite razgovor – Agrounik

UNIKER možete potražiti u poljoprivrednim apotekama u Srbiji, BiH, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj.

Komentari