Bez skladištenja nema zarade!

Bez skladištenja nema zarade!

Ukoliko slobodan prostor koristite za skladištenje robe, možete za samo nekoliko meseci udvostručiti prihod. Naš sagovornik koristio je koševe za skladištenje kukuruza u klipu, a sada ih koristi za skladištenje u zrnu. Ovo je samo jedan od primera efikasnog skladištenja.

Naš sagovornik, Dragan Elimir, objasnio nam je zašto skladišti kukuruz.

Razlozi za skladištenje u zrnu su višestruki. Berba je brža, a u koševe stane mnogo više zrna nego što je ranije stajalo klipova. U mom košu je ranije mogao da stane oko vagon i po klipa, a sada stane tri vagona zrna. Sada zrno čuvamo i koristimo ga za tržište kada bude dobra cena.”

“Imamo i sušaru, to je ručni rad. Prekopirao sam sa interneta nacrte i napravio je. Ona je malo slabijeg kapaciteta, ali radi. U poslednjih 4-5 godina slabo smo je koristili, jer sejemo kukuruz u prvoj dekadi aprila. Sejemo ZP hibride 434 i 341, koji su kraće vegetacije, tako da već u septembru oni otpuste vlagu i budu spremni za krunjenje. Zbog toga sušaru nismo koristili, ali je koristimo kao silos.”

“Pšenicu čuvamo u džambo vrećama, ove godine smo prvi put tako pokušali. Pšenica je bila suva u leto kada smo je kosili, tako da nema problema da stoji u džambo vrećama, jer su dole palete, a podignuta je od betona i ne kisne. Imamo utovarivač na traktoru koji služi kao viljuškar, njime podižemo vreću na vreću da bolje iskoristimo prostor.”

Skladištenjem se ostvaruje sigurna zarada za nekoliko meseci.

“Mi pravimo takozvane šupe koje jedno vreme koristimo za skladištenje proizvoda, a kasnije nam tu stoje mašine. Sada nam prikolica stoji u dvorištu, a pšenica u šupi“, ispričao nam je poljoprivrednik Dragan Elimir.

Sagovornik:
Dragan Elimir, poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica