Mineralna đubriva doprinela su razvoju poljoprivrede i zelenoj revoluciji. Međutim, iako se tehnologija dalje razvija, došli smo do situacije da je stepen iskorišćenosti mineralnih materija u zemljištu opao. Spec. dipl. inž. Bogdan Žigić, direktor kompanije Biofor System, objasnio nam je zašto je za iskorišćenje mineralnih đubriva važna dobra podloga, a to je zemljište koje vrvi od aktivnosti mikroorganizama.
Mineralna đubriva su donela ogroman napredak u poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, moramo se vratiti u prošlost i prisetiti se kako je nekada izgledala poljoprivredna proizvodnja.
Možda vas zanima
U to doba, na svakoj njivi bilo je stajnjaka, pa su mineralna đubriva snažno uticala na rast biljaka, na prinose, uzrokujući značajnu zelenu revoluciju.
U međuvremenu smo došli do toga da su danas retke njive na kojima se koristi stajsko đubrivo, a posebno ono odnegovano. Sa druge strane, razvijali smo mineralna đubriva ali bez adekvatne potpore organskim đubrivima.
Kao rezultat ove situacije, danas imamo zemljišta koja vape za organskom komponentom. Samim tim, stepen iskorišćenja mineralnih đubriva je opao, zato što u zemlji ne postoje uslovi za iskorišćenje ovih đubriva.
U tom smislu, dve tehnologije su itekako kompatibilne i omogućavaju veći stepen iskorišćenja korisnih elemenata, a adekvatna strategija koja uključuje obe komponente omogućava racionalizaciju primene mineralnog đubriva.
BTZ tehnologija – u potpunom SKLADU sa principima regenerativne poljoprivrede!
Kako naš sagovornik objašnjava, česte su agronomske greške u vezi sa korišćenjem azota. Azot je gas i ne može se deponovati u zemljištu. Samo zemljište koje ima veliku mikrobiološku aktivnost ima dobar potencijal usvajanja i korišćenja azota.
Njegov nedostatak ne možemo kompenzovati velikom količinom, već je važan raspored. Stepen iskorišćenja zavisi od uslova i od mikrobiološke aktivnosti. Svi procesi ishrane zavise od uloge ovih mikroorganizama u zemljištu.
Bez adekvatnih mikroorganizama koji će povećati stepen iskorišćenosti mineralnih materija, one ostaju neiskorišćene.
Komentari