Sam svoj majstor: RECEPT za kremasti FETA sir!

Sam svoj majstor: RECEPT za kremasti FETA sir!

Feta je sir karakterističnog ukusa — oštrog, slanog i osvežavajućeg. Može se praviti od kravljeg mleka, ali i od ovčijeg ili kozjeg, kako je tradicionalno u mediteranskim zemljama. Saznajte sjajan recept za feta sir koji je odličan izbor za početnike u pravljenju polutvrdih sireva.

Feta sir recept

Pravljenje sira kod kuće može biti izuzetno zabavno i korisno iskustvo, a feta sir je odličan izbor za početak. Ovaj polutvrdi, slani sir ne zahteva komplikovanu opremu niti veliko iskustvo, a rezultat je ukusan proizvod koji se lako uklapa u razna jela.

U nastavku sledi jednostavno uputstvo korak po korak kako da se napravi domaći sir u stilu fete, uz minimalan trud i maksimalan užitak.

Feta sir recept – sastojci:

  • 4 litra punomasnog kravljeg mleka

  • 1/4 kašičice lipaze razmućene u 60 ml (1/4 šolje) nehlorisane vode

  • 1/8 kašičice mezofilne starter kulture (direktno se dodaje)

  • 1/4 kašičice sirišta razmućenog u 60 ml (1/4 šolje) nehlorisane vode

  • 1/4 kašičice kalcijum-hlorida razmućenog u 60 ml (1/4 šolje) nehlorisane vode (ako je mleko homogenizovano)


Za salamuru:

  • Potpuno zasićena salamura (slana voda)

Domaći biznis: Evo kako se pravi MIONIČKI punomasni sir

Postupak:

  1. Sterilisati sav pribor i ostaviti da se osuši na vazduhu.


  2. Sipati mleko u veliki lonac i umešati razmućenu lipazu.

  3. Zagrejati mleko na 30°C, zatim dodati mezofilnu kulturu. Poklopiti i ostaviti da odstoji 1 sat.


  4. Održavajući temperaturu od 30°C, dodati sirište i mešati odozgo nadole 1 minut. Poklopiti i ostaviti da stoji još 1 sat, da se mleko koaguliše.

  5. Proveriti da li se gruš lepo odvaja (“čist rez”), pa ga seći na kocke veličine oko 1,25 cm. Ostaviti gruš da miruje 10 minuta.

  6. Lagano mešati gruš 20 minuta. Primećuje se kako se zrna smanjuju i ispuštaju surutku.

  7. Smesu gruša i surutke sipati u cediljku obloženu gazom i ostaviti da se cedi 30 minuta. Zatim podeliti gruš na dve jednake količine i prebaciti u dva kvadratna kalupa obložena gazom.

  8. Preklopiti gazu preko sira i staviti jedan kalup preko drugog. Na gornji kalup postaviti teg – recimo plastičnu flašu od 2 litra napunjenu vodom. Nije potreban veliki pritisak.

  9. Posle 2 sata, blokovi sira će se smanjiti dovoljno da mogu stati u jedan kalup. Prekriti ponovo gazom i pritisnuti još 2 sata sa istom flašom.

  10. Nakon ceđenja, sir se stavlja u potpuno zasićenu salamuru i ostavlja u frižideru 2 dana. Posle prvog dana okrenuti sir, a nakon drugog dana je spreman za jelo.

  11. Ceo proces do ceđenja traje oko 3 sata, a priprema salamure dodatnih 15 minuta.

  12. Kako se sir troši, može se prebaciti u manju posudu sa salamurom radi uštede prostora u frižideru.

Feta sir recept

Dobija se čvrst, pomalo rastresit, ali ipak kremast feta sir koji može da se čuva u slanom rastvoru i do 4 meseca. Idealan je za grčku salatu ili preko pice, naročito uz crne masline.

Jednostavno, ukusno i savršeno za sve koji žele da započnu svoje putovanje u svet pravljenja sira!

Prijatno!

Izvor: Mother Earth News

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica