ČOKOLADE SA VINIMA: Autentični domaći proizvod

ČOKOLADE SA VINIMA: Autentični domaći proizvod

Miloš Stojaković sa svojom suprugom proizvodi čokolade sa vinima. Odmah naglašava da u njihovim proizvodima nema alkohola jer su čokolade namenjena i deci i odraslima. U proizvodnji čokolade se koriste i bela i crna vina najviše domaća vina a koriste i ona strana. Imaju čokolade sa dodatkom kozjeg sira, sa maslinama, a razvijaju i takozvane zdrave čokolade sa urmom.

Specifični po tome što smo uparili čokolade koje su posvećene vinima i uradili smo uparivanje čokolade i vina na samoj čokoladi, gde je ideja da se aromatski kompleks koji postoji u vinima prebaci na čokoladu korišćenjem voća i začina karakterističnim za te sorte grožđa.

Za naš portal razgovarao je Miloš Stojaković ispred firme Čokolade sa vinima.

Miloš Stojaković čokolade sa vinima intervju

Proizvodnja čokolade za bela i crna vina

“U pitanju su i bela i crna vina. Imamo 16 čokolada koje su posvećene vinima, 14 posvećene mirnim vinima i 2 koje su posvećene penušavim vinima.

cokolade sa vinima 2

Internacionalne su sorte takođe u opticaju, krenuli smo sa autohtonim i novonastalim sortama, kasnije smo izbacili i te internacionalne. Nema alkohola, pa mogu i deca da ih konzumiraju.

Takođe, specifičnost su čokolade sa dodatkom kozjeg sira i voćem, začinima ili maslinama. Čokolade koja je trenutno razvijamo su tzv. zdrave čokolade gde se umesto šećera koristi urma. Tu su i čokolade za decu, različite vrste, čokoladne kuglice punjene sa lešnik pastom, pistaći pastom, i tu su i kakao čokoladni napici.”


Koristi se sir koji je održao između 11 12 meseci i on je nešto poput parmezana. Vrlo intenzivnog ukusa, uklapa se u čokoladu, daje posle osećaj kad se izvlači retronazalno. Tako se proguta čokolada.

Ljudi reaguju malo skeptično na čokoladu sa kozjim sirom, ali posle im se sviđa.

Proizvodi se domaća čokolada uz domaće sirovine

Sireve pri tom nabavljamo odavde, od proizvođača sa Kosmaja, a za čokoladu koristima čoko masu koja dolazi iz Belgije. Za zdrave verzije nabavljamo kakao i kakao maslac i sami razvijamo čokoladu. I voće koristimo domaće, sem citrusa, a koristimo i liofilizovano voće koje se pravi takođe u Srbiji. Sve se pravi u našoj radionici, imamo zadatak i želju da stavimo kvalitet iznad kvantiteta, tako da sve mora da bude po HASAPU u određenim i odgovarajućim uslovima i to je to.


Čokolade su po 65g i cena od 389 dinara je redovna maloprodajna cena.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica