Zablude: Da li treba skidati zaperke na paradajzu?

Zablude: Da li treba skidati zaperke na paradajzu?

Baš zato što se paradajz u našoj zemlji toliko mnogo gaji, u ovoj proizvodnji često nastaju i velike zablude. Jedna od njih je i ta da li bi kod ove povrtarske kulture trebalo zakidati zaperke ili ih možemo ostaviti.

Zabluda:

Veliki broj ukusnih plodova ove biljke takođe je jedan od razloga zbog čega naši povrtari ne skidaju zaperke na stablu paradajza. Zaperci na paradajzu su bočni izdanci koji se pojavljuju u „pazuhu“ listova paradajza. Mnogi naši povrtari ne zakidaju zaperke verujući da će ukoliko ostave veliku količinu bočnih izdanaka dobiti i više plodova ili da oni jednostavno neće smetati biljci ako i ostanu na njoj.

Istina:

Istina je ipak da oni mogu da rastu bez prestanka, što može dovesti do toga da prevladaju i uzimaju hranu glavnoj biljci. Ukoliko se ne uklone, biljka dobija žbunast izgled sa velikim brojem sitnih plodova koji kasnije sazrevaju.

Zaperke je najbolje uklanjati čim se uoče, odnosno dok su mali. Oni se lako kidaju, a možete ih ukloniti rukom, oštrim nožem ili makazama, samo pazite da ne oštetite stablo. To bi trebalo da radite na svakih 3 do 5 dana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica