Štand „Superiora“ jedan od najposećenijih na Sajmu poljoprivrede u Prištini!

Štand „Superiora“ jedan od najposećenijih na Sajmu poljoprivrede u Prištini!

Kompanija „Superior“ iz Velike Plane ne samo da je sebi obezbedila lidersku poziciju među povrtarskim semenskim kućama u Srbiji, već su njeni proizvodi sve više prepoznatljivi i traženi u zemljama u okruženju, pa i u nekim dalekim državama. Zato predstavnici ove kompanije redovno prate poljoprivredna dešavanja širom sveta i posećuju razne sajmove i manifestacije. Ovoga puta, mi smo posetili „Superiorov“ štand na Sajmu poljoprivrede u Prištini.

Na nekim tržištima, kao što je kosovsko, „Superior“ ima čak i svoje distributere. Jednog od njih sreli smo na Sajmu poljoprivrede „Agrokos“ u Prištini.

Abaz Ukić, distributer kompanije „Superior seeds“ na Kosovu, rekao nam je: „Ja ovde već 4 godine zastupam i svoje i interese ‘Superiora’. Na Kosovu najviše prodajemo semena. Tri sorte paprike koje su najtraženije su: Amanda, Slonovo uvo i Somborka, a sve popularnije postaje i Belo uvo. Naravno, kupuju se i druge sorte paprike, ali i paradajza.“  
 

Štand  

Od Abaza smo saznali i da povrtari na Kosovu postižu sve bolje rezultate na svojim imanjima i da se poljoprivreda u ovom kraju sve više razvija.

Iskreno, mi smo iznenađeni da na području Podujeva ima parcela koje su uspešnije i daju veće prinose nego mnoge parcele u Srbiji. Farmeri se veoma dobro organizuju i njihovi proizvodi su odličnog kvaliteta“, dodaje Abaz.
 

Štand  

Osim dobro poznatih povrtarskih kultura iz „Superiora“, na Kosovu se sve više gaje i borovnice, aronija, kupine i maline iz ove kompanije. Zato nije ni čudo što se u vreme predavanja na ovu temu tražilo mesto više.

Milutin Jocić iz kompanije „Superior seeds“ objašnjava: „Danas smo na našem predavanju edukovali ljude o sadnom materijalu koji nudimo. Govorili smo o tehnologijama gajenja borovnice, aronije, maline i kupine, a inače, ljudi se ovde najviše interesuju za borovnicu i malinu. Nakon prezentacije smo na štandu imali mnogo posetilaca i uspostavili smo brojne kontakte, tako da možemo da kažemo da je sve lepo prošlo.“
 


U izveštaju pokazatelja Vršenja biznisa Svetske Banke, Kosovo se pomerilo čak 26 mesta nagore. To ga čini najdinamičnijim reformatorom u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi.

„Superior“ već peti put učestvuje na sajmu „Agrokos“ u Prištini, tako da je Sajam jedno veoma važno mesto susretanja predstavnika „Superiora“ i poljoprivrednika sa Kosova.


Vladeta Janićijević iz kompanije „Superior seeds“ ističe: „Ljudima je ovde veoma važno što mi ne samo da im prodamo naš proizvod, već ih redovno obilazimo u toku proizvodnje i dajemo im razne savete. Zato oni na kraju svake sezone budu veoma zadovoljni.
 

Štand  Plodno poljoprivredno zemljište zauzima više od polovine od ukupne površine Kosova, a poljoprivredom se bavi više od 60% stanovništva
. Možda će vas ovi podaci iznenaditi, ali u izveštaju pokazatelja Vršenja biznisa Svetske Banke, Kosovo se pomerilo čak 26 mesta nagore. To ga čini najdinamičnijim reformatorom u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi.

Sigurno je da mnogi od nas, zbog burnih i neprijatnih događaja na ovim prostorima, nismo imali priliku da se upoznamo i sa lepotama i poljoprivrednim potencijalima ovog veoma traženog parčeta zemlje. Da bi tu činjenicu trebalo što pre da promenimo, razloga je zaista mnogo. Danas smo, za početak, makar nešto naučili.

Sagovornici:
Abaz Ukić, distributer kompanije „Superior seeds“ na Kosovu
Milutin Jocić, „Superior seeds“
Vladeta Janićijević, „Superior seeds“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica