Srpski poljoprivredni proizvodi uskoro i na egipatskom tržištu

Srpski poljoprivredni proizvodi uskoro i na egipatskom tržištu

Tokom prošle nedelje za srpski agrar i naše domaće poljoprivredne proizvode otvorena su još jedna velika i veoma važna vrata i to ka severu Afrike, odnosno ka Arapskoj Republici Egipat. Za ovaj značajan događaj zaslužni su pre svega predstavnici kompanije „Superior“ iz Velike Plane.

 

Milan Erić, predstavnik kompanije „Superior“, rekao nam je zašto je sklapanje ugovora sa egipatskom kompanijom velika šansa za celu našu zemlju.

Otkrivamo istorijat kompanije koja se poljoprivredom uspešno bavi s LJUBAVLJU – Superior!

Ovo je jako dobar dan za Superior, ali i za Srbiju, pošto smo uspeli da sklopimo ugovor o saradnji sa kompanijom iz Egipta i od sledeće godine ćemo naše proivzode aktivno prodavati u toj zemlji. Počećemo sa prodajom semena povrća, ali imamo planove i kada je reč o prodaji sadnica voća, koje takođe proizvodimo u našoj firmi. Potencijal je ogroman i to ne samo za našu kompaniju, niti kompanije iz Srbije, već iz celog regiona“, ističe Milan.

Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 

Naime, Egipat i sve te države sa severa Afrike vape za poljoprivrednim proizvodima koji su na zapadno evropskom tržištu preskupi za njih. Mi im, sa druge strane, nudimo alternativu sa pristupačnim cenama, ali i odličnim kvalitetom koji im je potreban. Zato bi ovo mogla da bude ogromna mogućnost za našu kompaniju, za Srbiju i sve naše proizvođače povrća i voća“, dodaje Erić.

Zbog geografskog položaja i klimatskih uslova, u delovima Egipta u kojima postoji mogućnost da se zemlja navodnjava, a naročito u dolini reke Nil, proizvodnja poljoprivrednih proizvoda uglavnom ima po nekoliko ciklusa.

Paprika - ©Agromedia 


Bez zimskog perioda, koji znatno ograničava razvoj i napredak poljoprivredne proizvodnje, u ovoj zemlji neke kulture, poput recimo krastavca, mogu da se gaje i po 4 i više puta godišnje. Kada je reč o kukuruzu, u većini egipatskih krajeva setva i žetva se smene po 2 do 3 puta, krompir se takođe proizvede barem 3 puta, a paradajz prosečno 2 puta.  

Sajam poljoprivrede u Plovdivu dokazao da „Superiorov“ kvalitet ne poznaje granice

 „Ja sam zapravo tražio odgovarajuće sorte slatke paprike koje bi mogle da se gaje na našem podneblju. S obzirom na to da se i sam bavim povrtarskom proizvodnjom, želeo sam da seme paprike koje ćemo koristiti u Egiptu bude zaista kvalitetno. Pošto sam istovremeno i trgovac, od velikog značaja prilikom odabira semena bila je i cena. Tako sam došao do kompanije Superior, rekao je gospodin Amr Waly, predstavnik kompanije „Egyptian growers for development“.


Paprika - ©Agromedia 


Probao sam njihove paprike i bile su zaista odličnog ukusa, pa sam odlučio da ih isprobam i na svom oglednom polju. Rezultati su bili i više nego dobri i ta činjenica bila je dovoljna za početak jedne važne saradnje, koja ima potencijal da se razvija i kada je reč o proizvodnji paradajza i drugih vrsta povrća. Osim toga, za nas je od izuzetnog značaja i što smo uvideli da možemo da sarađujemo sa Srbijom i kada je reč o gajenju bobičastog voća, naročito zdravih i ukusnih borovnica, koje mi za sada uglavnom uvozimo
“, dodaje on.


Egipat je samo jedna od mnogobrojnih zemalja sa kojima kompanija „Superior“ trenutno razvija saradnju.

Zbog činjenice da se barem ¼ hrane koja je potrebna za godišnju ishranu Egipćana uvozi, saradnja sa ovom republikom u oblasti agrara za nas bi mogla da bude velika šansa. 

Možemo da se pohvalimo da smo u poslednje 2 godine ostvarili saradnju sa još nekoliko novih tržišta. Među njima su tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije. U toku su i pregovori sa Azerbejdžanom, Gruzijom, Kazahstanom, Tadžihistanom, Uzbekistanom i drugim državama. Osim toga, ove godine počeli smo sa prodajom u Turskoj, što nam je posebno drago, jer su Turci broj 1 u Evropi, ako ne i u svetu, u proizvodnji povrća“, rekao je Milan.

Turci su veoma zadovoljni našim proizvodima i mi na tom tržištu vidimo našu perspektivu. Isto važi i za severno afričko tržište, koje je sa više od 200 miliona stanovnika, gotovo pa neiscrpiv potencijal. Ja se radujem toj saradnji i vidim da ćemo i ubuduće osvajati nova tržišta, naročito na tlu Afrike“, dodaje Milan.

Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 

Sa svojih skoro 84 miliona stanovnika, Egipat se nalazi u prvih 20 zemalja na svetu sa najvećih brojem stanovnika. Sa druge strane, istočni deo pustinje Sahare koji zauzima velike površine u ovoj zemlji, kao i nedostatak padavina i izuzetno visoke letnje temperature, proizvodnju hrane u pojedinim delovima Egipta svode na minimum.

Zbog svega toga, ali i činjenice da se barem ¼ hrane koja je potrebna za godišnju ishranu Egipćana uvozi, saradnja sa ovom republikom u oblasti agrara za nas bi mogla da bude velika šansa. „Superior“ je, što je najvažnije, već probio led na tom putu.

Sagovornici:
Milan Erić, „Superior“
Amr Waly, Egyptian growers for development

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica