Rashladna tkanina spas za biljke tokom vrelih dana

Rashladna tkanina spas za biljke tokom vrelih dana

Vrelina letnjih dana i zračenje sunca mogu oštetiti plodove na biljkama i mogu dovesti do smanjenog prinosa. Takođe, vreli vetar može oštetiti cvetove i mlade plodove, jer su to osetljiva tkiva na biljkama.

 

Ilustracija: Upotreba Agrotekstila u poljoprivredi - © Pixabay

Listovi su tokom leta očvrsli i otporni su na jako sunce, ali ukoliko je izrazito visoka temperatura u kombinaciji sa nedostatkom vlage duže vremena, onda je biljka ili usev u rizičnom stanju. Problem nastaje kod dugotrajnog zagrevanja i jakog izvlačenja vlage iz listova. Ovim se onemogućavaju obavljanja normalnih procesa u celoj biljci, pa se plodovi usled prekomernog zagrevanja mogu deformisati. Mogu nastati ožegotine u obliku velikih fleka ili mrkih pega. Takva oštećenja mogu vremenom postati mesta stvaranja truleži i plodovi mogu biti neupotrebljivi.

Zemlja se zagreva usled jakog sunca i ako nije pokrivena biljkama ili malč materijalom, onda se i ona ponaša kao dodatni izvor toplote, jer reflektuje svetlost i toplotu. Naravno da sve ovo utiče na gubitak vlage iz zemlje i iz biljke, a šteti prirastu i prinosu useva. Rešenje bi u mnogim slučajevima moglo biti postavljanje zaštitnih tkanina za prekrivanje biljaka – agrotekstila. Agrotekstil je mikrofiber platno bele boje, nastalo presovanjem sintetičkih vlakana. Ovo mikrofiber platno je dovoljno čvrsto i jako, ali u isto vremo veoma lako.

Debljina agrotekstila se kreće od nekoliko mikrona do svega par milimetara u zavisnosti da li je platno namenski – tanje ili deblje, čime se i težina menja. Širina je takođe standardna.

Agrotekstil - © Pixabay

Okvirne mere zavisno od proizvođača su:

  • Agrotekstil kod koga se težina kreće od 8g do 20g po 1m2 – tanki odnosno LETNJI agrotekstili;
  • Agrotekstil postoji i u debljoj varijanti, čija tezina može ići do 50g po 1m2 – ZIMSKI agrotekstili;
  • Širine agrotekstila na tržištu se razlikuju i mogu biti 2, 4, 6, i 12 metara;
  • Osobine ovakvih agrila su da je materijal propustan, kako za vazduh i vodu, tako i za svetlost.

Veoma je lak i može biti postavljen direktno na biljke. Materijal je sintetičko mkrofiber vlakno, lako čvrsto i trajno otporno na uslove vlage, sunca, hladnoće ili mehaničkog oštećenja manjih razmera.


Propuštajući vlagu, omogućava da biljka bude prirodno snabdevena vodom, usled kiše ili rose, a da pri tome ne ošteti fizički biljku, jer se ne natapa i ne zadržava vodu.

Svetlost koja je neophodna za pravilan rast i razvoj biljaka je skoro u potpunosti neumanjena. Omogućava delovanje svetlosti u obliku difuznog osvetljenja – što znači filtrirano poput svetlosti kroz zavesu ili najlon koji nije potpuno providan. Deo spektra koji biljka koristi za fotosintezu je dostupan, ali deo spektra svetlosti koji stvara toplotu je zaustavljen na površini. Refleksija bele boje tkanine je vrlo korisna kod umanjenja delovanja toplotnog dela spektra svetlosti, a mikrofiber struktura je savršeni izolator u ovoj nameni.

Namena je da se prekrivaju zasadi povrća ili cveća koji mogu biti oštećeni suncem, ožegotine na listovima ili plodovima – zelena salata, kupusnjače, lubenice, dinje, kornišoni, jagode, rotkvice…


Agrotekstili se mogu koristiti i u zatvorenom prostoru – staklenici ili plastenici, terase i mogu se postavljati na biljke ili iznad njih da bi se razdvojila tavanica staklenika od donjeg dela sa biljkama, čime će biti sprečeno pregrevanje objekta u toplijem delu dana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica