Proizvodnja paprike: Najveći problem su virusi i borba protiv njih

Proizvodnja paprike: Najveći problem su virusi i borba protiv njih

Od Subotice do Leskovca, paprika je jedan od najznačajnijih useva. Njen značaj nije samo ekonomski, paprika je odavno postala deo lokalne kulture i gastronomije. Najveća pretnja za papriku su virusi koji mogu stvoriti velike nestašice za potrošače i velike finansijske probleme proizvođačima.

Paprika E 7514 © Holland Angro

Paprika je u ove krajeve sveta došla zajedno za bliskoistočnim i srednjeistočnim narodima. Od tada su prošli vekovi, a paprika je zauzela takvo mesto u našoj kulturi da imamo utisak kao da je oduvek ovde bila. Ono što prethodi svakoj dobroj zaradi jeste i značajan rizik. Jedan od najvećih rizika kad je reč o paprici su virusna oboljenja protiv kojih je teško boriti se, a oni mogu da potpuno unište zasad.

Značajna količina paprike se izvozi, donosi dobru zaradu, a mogla bi da donese i veću.

Veliki organizacioni problem za proizvođače, kada je reč o zaštiti, je činjenica da virusi nisu specijalizovani, tj. jedan virus napada i prenosi se preko više biljnih vrsta. Tako papriku mogu napasti i virus mozaika lucerke (AMV), virus mozaika krastavca (CMV) i virus crtičastog mozaika krompira (PVY). Najopasniji po papriku, i vrlo česti, su virus mozaika duvana (TMV), a pogotovo virus bronzavosti paradajza (TSWV).

Virus mozaika duvana napada i papriku

Reč je o virusu koji je široko rasprostranjen. Ovaj virus se prenosi semenom raznih vrsta biljaka – od duvana i nekih cvetnih vrsta kao što je petunija, do bokvice i drugih korova. Zaraza na paprici je uslovljena blizinom izvora zaraze i stepenom osetljivosti same biljke.

Ako primetite listove koje žute duž žila i otpadaju, hlorozu, promene u svetlim i tamnim zonama lista i zaostajanje u rastu biljke, možete biti sigurni  da je ovaj virus uzrok. Problem sa kojim se suočavaju proizvođači je i veliki broj sojeva ovog virusa koji izazivaju drugačije simptome od opisanih, a u nekim slučajevima biljke ni ne pokazuju simptome. Ovaj virus neće ubiti biljku, ali će ona zaostajati u porastu dok će plod biti slabijeg kvaliteta i sitniji, što je problem za svakog proizvođača.

Za papriku je najopasniji virus bronzavosti paradajza

Virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus, TSWV) oboljenje napada i paprike i plavi patlidžan. Reč je o jednom od najrasprostranjenijih i najproučavanijih biljnih virusa. Razlog za veliku zainteresovanost istraživača je što je u pitanju i jedan od najdestruktivnijih virusa.

S obzirom da je u pitanju virus koji napada veliki broj biljaka, ovaj virus prouzrokuje čitave epidemije i veliku štetu. Njegovo prisustvo je često i u plastenicima.


Zabeleženo je da ovaj virus može da nanase i stopostotnu štetu. Važno je istaći da u prirodne domaćine ovog virusa spadaju neke popularne vrste cveća, primera radi hrizanteme i petunije.

Veliki problem u borbi protiv ovog virusa predstavlja brzina kojom virus mutira i pojava novih sojeva, kao i velika efikasnost u prenošenju. Brzina kojom virus mutira onemogućava nalaženja trajnog rešenja za ovu bolest, ali efikasnost i prenošenju zapravo predstavlja mnogo veći problem

Naime, virus se prenosi preko tripsa koji se izuzetno teško suzbija a ovaj insekt napada oko 150 različitih biljnih vrsta. U sam organizam tripsa, virus ulazi još dok je insekt u fazi larve, a prenosi se preko odraslih jedinki. Nažalost, vreme koje pogoduje poljoprivredi, sunčana i topla leta, pogoduje i razvoju ovog parazita koji prenosi virus bronzavosti paradajza.


Ovaj virus utiče i na plod, time što ometa zametanje, i na stablo jer dovodi do propadanja cele biljke. Simptomi ovog oboljenja su, kao što ime kaže, bronzana boja kao i nekrotične pege na listovima, uvijanje i krtost listova, skraćivanje stabla i smanjen prinos.

Paprika je izuzetno rasprostranjena u Srbiji, omiljena je kao sirovina za spremanje zimskih đakonija.


Paprika E 7514 © Holland Angro


Kako se boriti protiv ovih virusa?

Ključni elementi zaštite su pravilan odabir i tretiranje zemljišta na kojem će se gajiti paprika i pravilan odabir sorti koje će se gajiti.

Pri odabiru parcele koja će biti pod paprikom mora se voditi računa da na njoj nisu prethodno gajeni duvan, krompir, spanać ili druge vrste koje mogu ostaviti viruse u zemljištu preko semena ili preko zaostalih biljaka i biljnih ostataka.

Takođe je važno da se zasad paprike fizički udalji i izoluje od zasada biljaka koje mogu biti izvor zaraze. Zemljište se mora sistematski tretirati protiv korova. Kada je reč o hemijskom suzbijanju vaši, ova mera može biti korisna samo ako je paprika izolovana od drugih biljnih vrsta.

I dok se pravilnim tretiranjem i odabirom zemljišta može značajno smanjiti verovatnoća zaraze virusom mozaika duvana, za virus bronzavosti mnogo značajniji faktor je dobar izbor sorti koje će se gajiti.

Agronomi preporučuju da se u proizvodnju uvode one sorte koje pokazuju veću otpornost na virusne infekcije. Štaviše, iskustvo je pokazalo da je to i najbolji način da se proizvođači osiguraju od potencijalne štete, s obzirom na široku rasprostranjenost pomenutih viroza.

Paprika E 7514 © Holland Angro 

 

Nova ponuda na tržištu Srbije

Kompanija Holland Angro iz svoje ponude izdvaja papriku E 7514, novi rani hibrid u tipu šilje. Najvažnija karakteristika ovog hibrida je visoka otpornost i na virus bronzavosti paradajza i na virus mozaika duvana, čime se značajno smanjuje rizik u proizvodnji i osigurava visok prinos i kvalitet ploda.

Ovaj hibrid se odlikuje bujnom biljkom, odličnim zametanjem tokom cele vegetacije, visokim prinosom i uniformnošću plodova, kao i dobrim zametanjem pod visokim temperaturama. Plod je krupan, debelog zida, zelenkasto-krem boje dužine između 15 i 18 cm i širine ramena od 7 do 8 cm.

Sponzorisani članak

HOLLAND ANGRO D.O.O.
Beogradskog bataljona 25
11030 Beograd
Tel: 011 2541 467
Faks: 011 3571 782
www.hollandangro.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica