Primer proizvodnje salate uz podršku Holland Angro službe + Odlike Garone, Bacchus i Lirice sorti

Primer proizvodnje salate uz podršku Holland Angro službe + Odlike Garone, Bacchus i Lirice sorti

Stručna služba Holland Angro izlazi na više načina u susret svim proizvođačima salate koji se odluče na saradnju sa ovom kućom. Evo i kako.

Dipl. inž. Katarina Bjelivuk poručuje da kompanija Holland Angro ima širok asortiman salati.

“Svaki proizvođač koji je zainteresovan za proizvodnju zelene salate može da nam se obrati i dobije savet, prvenstveno u odnosu na godišnje doba u kom bi želeo da proizvodi salatu, a onda i u odnosu na tip salate”, kaže ona.

Prema njenim rečima proizvodnja zelene salate nije zahtevna: “Tehnologija proizvodnje zelene salate je poprilično jednostavna u odnosu na druge biljne vrste, samo je najbitnije kod te početne tačke da izaberemo pravu sortu za određeni deo godine. Razlikuje se ono što ćemo gajiti u proleće i u jesen”.

Povrtari mogu da očekuju stručnu podršku

Kako kaže Bjelivuk, kompanija Holland Angro od samog starta u fokusu ima posvećenost proizvođačima.

“Mi se trudimo da pomognemo svim našim proizvođačima, ne samo pri izboru sorte, nego pri čitavoj tehnologiji proizvodnje određene vrste, što znači da smo na raspolaganju za svako moguće pitanje od tehnologije gajenja, navodnjavanja, od zaštite do ishrane”, kaže ona.

Ove reči potvrdio je i proizvođač salate Svetislave Selena. Njegova priča je nesvakidašnja.

Po struci nije poljoprivrednik, ali je poljoprivredom počeo da se bavi pošto mu je otac ostavio svoj posao.


Uz pomoć kompanije Holland Angro uspeo je da ostvari jako dobar napredak, kako sam kaže.

Obim njegove povrtarske proizvodnje obuhvata 3,2 ha plasteničke proizvodnje i 10 ha na otvorenom. Najzastupljenija je salata, skoro 90% od ukupne proizvodnje. Pored toga, uzgaja i rukolu, peršun, mirođiju i kelerabu.

“Nema plodosmene, možemo je nazvati organskom proizvodnjom. Ne koriste se herbicidi, samo se dodaje đubrivo posle ubiranja useva i onda se ponovo sadi salata”, kaže Svetislav.


U plastenicima dolazi do pojave žičara, a ovog insekta se rešavaju tretiranjem zemljišta, jednom godišnje.

Godišnje u plastenicima izbace oko 500.000 glavica salate. Ove godine im je plan da napolju urade 1 000 000 glavica salate. Tržište im je veleprodaja voća i povrća, a deo proizvoda ide i na kvantaš.


Zadovoljan partnerstvom sa kompanijom Holland Angro

Seme kompanije Holland Angro odabrao je iz dva razloga. Prvi je zbog kvaliteta, a drugi zbog partnerskog odnosa, koji podrazumeva vođenje celokupne proizvodnje, a u slučaju da zastane prodaja i tu pristižu u pomoć.

Kada je reč o kvalitetu, od 100 posejanih semenki 80 glavica salate se iseče, kaže Svetislav.

Savete stručne službe dobija jednom nedeljno najmanje, a upravo ova pomoć mu je pomogla da se nesmetano upusti u poljoprivredu, iako mu nije struka.

Sagovornik: 

Svetislav Selena

Dipl. inž. Katarina Bjelivuk

Filip Ilić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica