Svet poljoprivrede Prodavnica

Primenite ove trikove i imaćete paradajz savršenog ukusa

Primenite ove trikove i imaćete paradajz savršenog ukusa - © Pixabay

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka uzgoja svog povrća je ukus ploda vašeg rada. Nakon sadnje, borbe sa korovima, bolestima i nege biljaka, postoji još nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste dobili bolji ukus paradajza.

Za početak, kada god krenete u berbu, morate da budete sigurni da plodove paradajza berete u njihovoj maksimalnoj zrelosti i da ih pravilno skladištite. Uz to, jedan iznenađujuće dobar trik uključuje upotrebu soli na samim biljkama. Ove jednostavne radnje pomoći će vam da imate najbolji ukus sveže paradajza za sve letnje salate i sendviče.

1. Morska so kao đubrivo

Možda ste ranije čuli da so može da naškodi biljkama. To je tačno. Puno soli može da bude loše za biljke, ali nekoliko studija i testova ukusa pokazali su da primena pomalo slane vode dovodi do boljeg ukusa ovog povrća.

Postoji organsko đubrivo koje se pravi od morske vode posebnom tehnikom, a koje slobodno možete da dodate paradajzu. Ne samo da će imati bolji ukus, već će biljke biti zdravije i bolje napredovati. Obavezno pratite uputstvo na ambalaži, da ne biste završili sa štetnom količinom soli u zemlji.

2. Berba paradajza u pravo vreme

Iako je važno pratiti boju ploda paradajza, ne možete se osloniti samo na čulo vida da biste znali kada je pravo vreme za berbu. Za najbolji ukus potrebno je da uključite i čulo dodira. Pre berbe lagano pritisnite plod.  Ukoliko je mekan – prezreo je. Umesto toga, odaberite plodove koji su pod pritiskom prstiju blago tvrdi. Ako su dosta tvrdi, treba im još vremena. Zreo paradajz treba lagano da se odvoji od biljke, te ako se teže bere, nije još uvek spreman.

3. Ne konzumirajte ih odmah

Ukoliko odolite potrebi da narežete tek ubran paradajz i budete strpljivi dan ili dva dobićete paradajz boljeg ukusa. Nakon branja, pustite da plodovi dodatno sazru u tamnoj prostoriji. Ne treba im svetlo, mogu da stoje na sobnoj temperaturi, a to će dovesti da se ukus još više razvije. Vodite računa da prostorija nije hladna, a nikako pradajz nemojte čuvati u frižideru. Naime, temperature ispod 12 stepeni mogu da oštete paradajz i umanje njegov ukus.

Izvor: BHG

Komentari