Prednosti rotacije useva u bašti sa povrćem

Prednosti rotacije useva u bašti sa povrćem

paradajz gajenje

Rotacija useva je odličan način da zemljište održava zdravim te da se smanjuju štetočine i bolesti u organskom povrću. Otkrijte prednosti rotacije useva i kako to primeniti u vašoj bašti na zasadima povrća.

Gajenje iste vrste na istoj lokaciji iz godine u godinu čini povrće lakšom metom za štetočine i bolesti. Povrće koje je u srodnim biljnim porodicama koristi slične hranjive sastojke i podložno je napadu istih insekata i patogena.

Iako često vidimo velike farme koje uzgajaju iste vrste povrća svake godine radi komercijalne upotrebe, takođe vidimo da se ta polja prskaju hemijskim đubrivom, insekticidom, fungicidom i herbicidima.

Rotacija useva uključuje izmenu lokacije biljnih porodica koje se gaje u bašti svake sezone. Sadnja vrsta iz godine u godinu u različitim oblastima kako bi se izbeglo iscrpljivanje tla i sprečilo da se štetne i bolesti specifične za usev razviju tokom sezona. 

Šta je rotacija useva?

Rotacija useva jednostavno menja lokaciju na kojoj se botanički srodne porodice gaje svake godine, tako da ni jedna vrsta neće biti zasađena na istom mestu. Ovo omogućava zemljištu da se regeneriše i sprečava da štetočine i bolesti da zaraze biljke iz godine u godinu.

Gajenje porodica biljaka u različitim delovima bašte iu dužem periodu pomaže da se smanji šteta od štetočina, ograniči razvoj biljnih bolesti i pomaže održavanje plodnosti tla.

Na primer, paradajz je vrlo podložan biljnoj vaši, virusu mozaika duvana i duvanskom moljcu. Ove bolesti i larve štetočina mogu da prezime u baštenskom zemljištu i napadnu mlade zasade paradajza sledećeg proleća ako se posadi na istom mestu.

Potrebno je oko tri godine da bolesti i štetočine specifične za paradajz izumru. Korišćenjem rotacije useva, vrsta koja izvlači iz tla jednu vrstu hranjivih sastojaka, sledeće vegetacione sezone će biti zamenjena vrstom povrća koja taj hranjivi sastojak vraća u tlo.

zelena salata


Prednosti rotacije useva

Sadnja useva na različitim lokacijama u vrtu pomaže vam da vaše vrtno tlo ostane zdravo. Prekida ciklus postojanja štetočina i bolesti, prirodno podržava obnavljanje hranljivih sastojaka i poboljšava strukturu tla.

Kontrola štetočina

Vrste biljaka koje pripadaju istoj porodici često su podložne sličnim štetočinama. Većina štetočina hrani se vašim biljkama, a zatim pada na tlo da prezimi ili položi jaja. Ako se sledeće godine biljke gaje na istom mestu, ove štetočine mogu se ponovo hraniti tom istom vrstom i mogu čak da porastu.

Koriščenje tehnike rotacije useva pomoći će u održavanju broja insekata na niskom nivou.


zemljiste

Sprečava bolest

Mnogi organizmi koji izazivaju bolest tj patogeni napadaju posebne biljne porodice takođe mogu da prezime u zemlji. Ako uzgajate povrće iz iste porodice na istom području bašte iz godine u godinu, ono patogenima omogućava da prežive i da iznova budu izvor zaraze. Vremenom, bolesti se nakupljaju i povećavaju štetu na biljkama.


Premeštanje porodice povrća na drugu lokaciju u vrtu svake sezone prouzrokovaće da mnogi patogeni gladuju i umru.

Obnavlja hranljive sastojke zemljišta

Vrsta povrća koja se gaji u određenoj oblasti u bašti ima direktan uticaj na plodnost tla na tom prostoru. Svaka porodica povrća jedinstvena je po vrsti i količini hranljivih materija koje izvlači iz tla. Sadnja iste porodice biljki iz godine u godinu izvlači iz tla određene hranljive materije. Rotacijom različitih biljnih porodica omogući ćete da hranljivi sastojci nadoknade.

Sve vrste zasada uzimaju nešto od zemlje, ali neke biljke takođe poboljšavaju kvalitet tla. Sadnja specifičnih kultura kao deo rotacije može izmeniti plodnost i strukturu tla.

Grašak, mahunarke, detelina i dragušac korisni su za povećanje azota u baštenskom tlu i odlični su za upotrebu kao zimski pokrivač useva. Kada biljke završe ciklus i pretvore se u tlo, one daju tlu organske materije i hranjive sastojke jer se razgrađuju pomažući mu da se regeneriše.

Rotacija useva uravnotežuje gubitak različitih hranljivih sastojaka u tlu i daje im vremena da se obnove.

Poboljšava strukturu tla

Koreni biljaka pomažu u poboljšanju strukture tla tako što rastu u tlo dopuštajući vazduhu i vodi da prodru. Ako na jednom mestu tokom više sezona sadite lisnato zelenilo sa plitkim korenom, samo će gornji sloj ostati trošan.

Struktura tla može se poboljšati sadnjom rastinja sa plitkim i dubokim korenom naizmenično, kao deo procesa rotacije.

Sadnja biljaka sa dubokim korenom, kao što su kukuruz, šargarepa, daikon, i repa, čini zemlju rastresitom i sprečava sabijanje. Biljke sa dubokim korenom takođe mogu prikupiti hranjive materije, stavljajući ih na raspolaganje za povrće sa plitkim korenom sledeće godine.

Svake godine rotirajte useve tako da se povrće iz iste porodice tri godine ne uzgaja na istom mestu. Ovo će dati dovoljno vremena da patogeni tla i jaja štetočina specifičnih za biljku izumiru, a baštensko tlo dovoljno ozdravi za održavanje zasađenih kultura.

Kako planirati rotaciju useva u malom vrtu

Svake godine napravite mapu za sadnju u bašti na kojoj ćete videti gde je sve posađeno.

Skiciranje baštenskog plana na papiru ili računaru takođe omogućava evidenciju o tome šta se nalazilo na svakom mestu iz godine u godinu. Na taj način neće morati da pamtite ili slučajno posaditi nešto u istoj porodici povrća na istoj lokaciji u roku od tri godine.

organski proizvodi

Kako poedeliti baštenske leje

Predlog je da se usredsredite na šest porodica biljaka u svrhu planiranja rotacije useva:

  • Porodica Alliaceae: Uključuje lukovice, kao što su vlašac, beli luk, praziluk, crni luk.
  • Porodica Amaranthaceae: lisnato zeleno povrće, uključuje rukolu, cveklu, kelj, zelenu salatu, slačicu, spanać, blitvu i potočarku.
  • Porodica brassicaceae: uključuje krstasto povrće kao što su brokoli, kineski kupus, prokelj, kupus, karfiol, raštan, kelerabu, rotkvice i repu.
  • Porodica cucurbitaceae: Porodica tikava uključuje krastavce, dinje, bundeve, tikvice i lubenicu.
  • Porodica Fabaceae: obuhvata sve mahunarke, uključujući grašak, kikiriki, slanutak, grašak šećerac, pasulj, soju, sočivo, piskavicu, lucerku i detelinu.
  • Porodica Solanaceae: Uključuje čilije, patlidžane, papriku, krompir i paradajz.

Biljke u svakoj porodici možete grupisati zajedno i saditi u istoj leji, tako da ćete ih sledeće godine lako premestiti ih kao grupu na drugu leju.

krompir

Ostalo povrće, poput kukuruza, šargarepe i bilja, zasadite tamo gde ima mesta, ali pokušajte da ih dve godine za redom ne zasadim na istom mestu.

Ako nemate leje, lako možete rotirati useve pomerajući sve zasade tri reda ili tri metra u bašti. Ovo će obezbediti dovoljno udaljenosti da spreči migracije patogena i štetočine na svoje omiljene baštenske biljke.

Rotacija useva je odličan način za održavanje zdravog tla pri gajenju organskog povrća. Promenom mesta gde se poseje određena vrsta povrća svake godine čini baštensko tlo zdravijim, plodnijim, manje sklonim napadima štetočina i bolesti i smanjuje potrebu za korišćenjem hemikalija u bašti.

Dobro planiranje je ključno za uspešan povrtnjak

Bez obzira jeste li novi u gajenju vlastite hrane ili već godinama imate povrtnjak, određen stepen planiranja je neophodan svake godine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica