JEDNA BILJKA, DVA PLODA: Paradajz iznad zemlje, a krompir ispod- Evo kako se gaji!

JEDNA BILJKA, DVA PLODA: Paradajz iznad zemlje, a krompir ispod- Evo kako se gaji!

Pomato: Jedna biljka, dva omiljena povrća - © Pixabay

U ovim nesigurnim vremenima ljudi neprestano traže nove i inovativne načine za izdržavanje sebe i porodice. Zato je pomato savršeno povrće za sadnju ove sezone. Pomato je paradajz iznad zemlje, a krompir ispod zemlje. U osnovi, to je 2 u 1, sa jednom biljkom dobijate dva potpuno različita povrća. 

Sjajna stvar u vezi pomata je što se zapravo lako uzgaja, a pomaže da uštedite prostor u vašoj bašti.

Postoje 2 načina za uzgoj ove biljke: kupovina sadnice ili sami da kalemite krompir i paradajz. Reč je o postupku koji i nije toliko težak, a evo i kako se sprovodi.

Uzmite veliku saksiju i posadite krompir kada je pustio klice, pa zalijte odmah nakon sadnje. Imajte na umu da saksija treba da bude dovoljno velika da u nju stane, ne samo čeri paradajz, već i gomila krompira na dnu. Biće potrebno oko 2 nedelje da krompir počne da raste. 

Zatim posadite 2 semena čeri paradajza u plitku saksiju. Održavajte zemlju stalno vlažnom. Seme će da proklija za oko nedelju dana.

Za najbolje rezultate, preporuka je da se posade 2-3 krompira u različite saksije, za slučaj da kalemljenje na jednom mestu ne uspe.

Kada biljke dostignu visinu 8-10 cm, spremne su za kalemljenje. Imajte na umu da je potrebno nekoliko nedelja da biljke dostignu ovu visinu, zato budite strpljivi.

Pomato: Jedna biljka, dva omiljena povrća - © Pixabay

Kalemljenje paradajza i krompira

1. Oštrim nožem (najbolje skalperom) pažljivo isecite stabljiku krompira na pola i zarežite je po dužini 2-3 cm.

2. Isecite stabljiku paradajza i zaoštrite je kao olovku, samo sa jedne strane, ali tako da ne oštetite središte stabljike.


3. Ubacite stabljiku paradajza u otvor koji ste napravili u stabljici krompira i povežite ih dobro trakom za kalemljenje ili običnom trakom od kese. Preko toga možete da stavite kalemski vosak, kako bi se rana što pre zacelila.

4. Sklonite biljku sa direktnog sunca i vodite računa da je zemlja stalno vlažna.

5. Za oko 2-3 nedelje, nakon što paradajz pokaže znake rasta, trebalo bi da se pojavi i ispupčenje na mestu kalemljenja.


6. Nakon što se kalem potpuno zaceli, isecite deo paradajza iznad kalema i pokrijte biljku sa providnom plastičnom kesom nekoliko dana da bi dobila dodatnu vlagu. Ukoliko biljka izgleda uvelo nakon što dignete kesu, vratite je na biljku još nekoliko dana.

7. Ponovo proveravajte novi rast biljke. Nakon što ga uočite, možete da uklonite traku za kalemljenje.


8. Uklonite bilo koji novi prirast iz podloge krompira. Ako to ne uradite, krompir će da preraste paradajz.

Nega pomata

Kada biljka ojača, preporuka je da se uzgaja na otvorenom u velikoj saksiji. Najpre je neophodno da se okali, odnosno da se prvo iznosi samo po nekoliko sati, kako bi se navikla na direktnu sunčevu svetlost. Redovno zalivajte.

Na kraju, možete da je presadite direktno u baštu. Naravno, uradite to pažljivo, kako ne biste oštetili biljku.

Izvor: Plant Instructions

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica