Pogledajte kako je bilo na „Danu polja lubenice" u Ašanji!

U ataru sremskog sela Ašanja ove nedelje, na imanju Gorana Blanuše, okupili su se brojni proizvođači lubenice. Razlog njihovog okupljanja bio je „Dan polja lubenice“ koje je organizovala kompanija „Proseed“.

 

Milan Đorđević iz kompanije „Nunhems“ objasnio nam je sa kojim ciljem su se okupili proizvođači lubenice u Ašanji i koji hibrid se posebno predstavlja na ovom „Danu polja“.

Cilj je da proširimo hibrid Talisman što više na jug Srbije, pošto je on već potpuno zauzeo Vojvodinu, srednju i centralnu Srbiju. Naš današnji domaćin radi oko pola miliona semena, pa je njegovo imanje idealno mesto da se proizvođači sa juga upoznaju sa Talismanom. Osim toga, Goran Blanuša ne koristi samo naša semena, već sve naše proizvode, aminokiseline Krop-Max, vodotopivo đubrivo Planta, naše supstrate i drugo“, naglašava Milan.
 

Dan polja lubenice u Ašanji - ©Agromedia 

Naime, generalna ideja naše kompanije jeste da vodimo računa ne samo o semenu, već i o proizvođačima i njihovoj proizvodnji. Upravo nas takav partnerski odnos razlikuje od drugih kompanija, a da je on uspešan dokazuje naš sve veći promet, rast broja kupaca, ali i prosečni prinosi od 80 i više tona po hektaru, konkretno na ovom imanju“, dodaje on.  

Berba će na ovom polju početi za 3-4 dana. Goran već ima ugovorenu prodaju kompletnog svog roda, a kupiće ga lanac marketa ‘Delhaize’ po početnoj ceni od oko 30 dinara, što je izuzetna cena za prvi rod. Istakao bih još da naš domaćin proizvodi i besemene lubenice, našeg hibrida Boston“, kaže Đorđević.
 

Dan polja lubenice u Ašanji - ©Agromedia

Kada je reč o novinama u našoj ponudi, izdvojio bih jednu izduženu lubenicu koja se zove Torpila i ima izuzetno kvalitetan plod i visok sadržaj šećera. Prosečno je teška 13 do 14 kilograma. Imamo i dve crne lubenice, jedna je okrugla, Red star, veličine 8-10 kilograma, a druga je Rika – blago izdužena lubenica sa crvenim mesom, težine 10-12 kilograma“, ističe Milan.

Grupe proizvođača lubenice došle su čak sa krajnjeg juga Srbije, iz Žitorađe, okoline Prokuplja i drugih mesta. Dug put se, kažu, isplatio.
 

Talisman je fantastična lubenica, po prinosu, kvalitetu ploda, po boji, ranostasnosti… Jednom rečju – prava lubenica.

Saša Jovanović, proizvođač iz Žitorađe, ističe: „Ovde smo videli neke novine koje će nama sigurno mnogo značiti. Kada je reč o tome zašto smo odlučili da gajimo Talisman, rekao bih samo da kada se kaže lubenica, uvek se misli na ovaj hibrid. Ovo je veoma specifična lubenica, sa sadržajem šećera koji zadovoljava potrebe tržišta.“

„Plodovi su raznovrsni, pa mogu da ih priušte i porodice za svoje potrebe. U našem kraju gotovo je nezamislivo da porodično gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom lubenica nema u svom asortimanu lubenicu Talisman.“

Igor Đorđević, proizvođač iz Pejkovca, rekao nam je: „Sadim bostan na 6,5 hektara, a najviše imam Krizbi i Talisman. Talisman gajim jer je to fantastična lubenica, po prinosu, kvalitetu ploda, po boji, ranostasnosti, jednom rečju – prava lubenica.“
 

Dan polja lubenice u Ašanji - ©Agromedia 

Gospodin Zoltan Peči, iz kompanije „Bayer“ na ovaj „Dan polja“ došao je iz Mađarske. Njegovi utisci su, takođe, veoma pozitivni.

Zoltan Pecsi iz kompanije „Bayer“ rekao nam je: „Ovo je zaista jedna lepa parcela i velika mi je čast što sam danas došao na imanje najvećeg proizvođača lubenice u Srbiji. Veoma mi je drago i što vidim da sve više vaših poljoprivrednika zna za Talisman lubenicu i rado se odlučuju da je gaje. To znači da je ovo zaista dobar, prilagodljiv hibrid i da može biti vrlo isplativ i to ne samo na vašem tržištu, već i na tržištu zemalja iz okruženja.“
 

Dan polja lubenice u Ašanji - ©Agromedia 

Domaćin ovog „Dana polja“, Goran Blanuša, jedan je od najvećih proizvođača lubenice u Srbiji, a samo Talisman gaji na oko 35 hektara zemlje. Pitali smo ga zašto baš ovaj hibrid zauzima tako velike površine na njegovom imanju.

Goran Blanuša objašnjava: „Talisman ima lepu spoljašnju boju, sladak je unutra, meso mu je crveno, odličnog je kvaliteta. Plodovi su uglavnom oko 10-11 kilograma, baš onakvi kakvi se traže na tržištu. Inače, ja ukupno gajim lubenice i dinje na oko 80 hektara“.
 

Dan polja lubenice u Ašanji - ©Agromedia 

Nakon vrelog letnjeg dana na polju sa lubenicama, proizvođači i predstavnici kompanije „Proseed“ kraj dana dočekali su u hladu obližnjeg restorana, uz ručak i piće. To je bila i idealna prilika da se sumiraju utisci, razmene znanja i iskustva, ali i da se sklope nova poznanstva i budući poslovi. Naravno, i mi smo iskoristili priliku da dogovorimo posete imanjima drugih proizvođača, na koja ćemo i vas slikom rado odvesti.

Sagovornici:
Milan Đorđević, kompanija „Nunhems“
Saša Jovanović, proizvođač iz Žitorađe
Igor Đorđević, proizvođač iz Pejkovca
Zoltan Pecsi, kompanija „Bayer“
Goran Blanuša, domaćin „Dana polja“

Komentari