Patlidžan papreno skup, a potražnja velika

Patlidžan papreno skup, a potražnja velika

Cena plavog patlidžana dostigla je rekord u poslednjih 20. godina, što nije odvratilo ljude od kupovine. Šta je doprinelo visokoj ceni i zašto je plavi paradajz toliko tražen?

 patlidžan  - © Pixabay

Patlidžan je ove nedelje dostigao cenu od 100 dinara za kilogram na kvantašu u Leskovcu, što se ne pamti u poslednjih 20 godina! Visokoj ceni doprinela je jako sušna godina, a ko je uspeo redovno da navodnjava mogao je da očekuje jako dobar i prinosan proizvod. Ukoliko je, pored navodnjavanja, koristio i agril za pokrivanje, mogao je da očekuje više nego odlične rezultate.

Pravilan uzgoj patlidžana ili plavog paradajza podrazumeva dosta direktnog sunca i dobro dreniranu zemlju. Iako njegovi grubi, kožni listovi podnose vruće vreme u šampionskom stilu, ipak mu je potrebno dosta vode. Velikodušno malčiranje sa senom, usitnjenim lišem ili drugim biorazgradivim materijalima ohladiće zemlju ispod biljke, što će joj pomoći da zadrži vlagu, a biće i manje korova. Ukoliko želite sledeće godine da posadite patlidžan preporučujemo da pročitate detaljne savete kako se gaji patlidžan.

Na pijaci se najčešće sreću dve sorte plavog paradajza. Duguljasti su zgodni za sečenje i pohovanje, dok oni malo deblji su odlični za rendanje i punjenje nadevima.

Otkud tolika potreba za plavim paradajzom, iako je papreno skup?

patlidžan - © Pixabay

Zbog svoje hranjive vrednosti, patlidžan zauzima sve važniju ulogu u ishrani. Bogat je vlaknima, folijatima, kao i mnogim vitaminima, a sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina.

Najčešće se koristi za pripremu zminice uz neko drugo povrće. A pored toga mnoge domaćice ga kuvaju, peku u rerni ili jednostavno od njega prave salatu. Na jugu Srbije ga u domaćinstivma koriste za omekšavanje mesa. Tako što ga iseckaju na tračice i to dodaju mesu dok se kuva. Meso postaje mekše i ukusnije zahvaljujući ovoj ukusnoj biljci. 


Sa druge strane na internetu u poslednje vreme sve više ima novih recepta koji uključuju i plavi paradajz. Pa tako mnoge domaćice pripremaju pitu, supu, musaku, rolnice, kukuruzne korpice i još mnogo drugih jela zapečenih u rerni. A sastojak svega toga svega je upravo patlidžan.

Patlidžan je i izuzetno koristan za naše zdravlje. On sadrži prisustvo fenola, veoma jakog antioksidanta, zbog koga ima prepoznatljiv gorak ukus. Upotrebom patlidžana može se smanjiti rizik od nastanka raka, poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema, te pomoći u prevenciji osteoporoze. Osim za ishranu kora, meso i listovi patlidžana su veoma zdravi, te se mogu koristiti za pripremu raznih čajeva i tinktura.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica