Paprikari otkrivaju: evo zašto volimo sortu Belo uvo

Paprikari otkrivaju: evo zašto volimo sortu Belo uvo

Paprika koja je na neki način naslednik Slonovog uva, takođe nastala u kompaniji „Superior“, jeste sve popularnije Belo uvo. Da bismo se bolje upoznali sa osobinama, ali i vrlinama ove paprike, u vreme berbe Belog uva posetili smo nekoliko proizvođača u centralnoj Srbiji. Pogledajte šta smo zabeležili na njihovim imanjima.

Naš prvi domaćin bio je Jovan Aranđelović, savremeni veliki povrtar iz Paraćina. On papriku gaji na jednom hektaru.

Zašto za Amandu kažu da je paprika budućnosti

Belo uvo je kvalitetan proizvod. Ima svoja dva lica, što se na pijaci obično traži. Prava je, lepo rodi i plodovi su kvalitetni. Rodi po 12 ili čak 13 paprika po biljci, što je sasvim zadovoljavajuće“, ističe Jovan Aranđelović, povrtar iz Paraćina.
 

Belo uvo na njivi - ©Agromedia 

Dragan Stupljanin iz Velike Drenove papriku proizvodi već više od 20 godina. Prošle godine pod ovom kulturom on je imao dva hektara, a najzastupljenija sorta na njegovim njivama bila je, pogađate, Belo uvo.

Zašto je Slonovo uvo najpopularnija sorta paprike u Bugarskoj

Za Belo uvo sam se odlučio zato što je to paprika izuzetnog kvaliteta. Daje dobar prinos i plod ima specifičan ukus, a dobro prolazi i na pijaci, što je najvažnije, zbog unovčavanja. Seme ove paprike kupujem već godinama i veoma sam zadovoljan. Smatram da je veoma važno kupiti dobro seme, jer je to zapravo i najmanji trošak u proizvodnji paprike“, objašnjava Dragan Stupljanin, povrtar iz Velike Drenove.
 


Belo uvo odlično će roditi i u zaštićenom prostoru i na njivi.

Gospodin Saša Stokić iz Lozovika kod Smedereva jedan je od najpoznatijih povrtara u svom kraju. On papriku takođe gaji na dva hektara. Kao vrhunski paprikar, koji uvek na vreme i pravilno primeni sve agrotehničke mere, naš treći domaćin pre nekoliko godina je postao i kooperant kompanije „Superior“. Kako bi postigao čistoću semena, koje posle berbe isporučuje „Superioru“ za dalju obradu, Stokić na svojim njivama gaji isključivo Belo uvo.

Evo šta nam govori boja paprike – OVO JE KORISNO ZNATI!


Meni kao proizvođaču potrebno je meso paprike, odnosno čaure koje ostanu nakon vađenja semena. Imamo veliku potrebu za njima, a kod Belog uva je meso paprike izuzetno kvalitetno. Najbolji proizvodi kada je reč o fileu paprike ili ajvaru su upravo od ove sorte“, navodi Saša Stokić, povrtar iz Lozovika.
 

Belo uvo na njivi - ©Agromedia 


Inače, u fiziološkoj zrelosti Belo uvo nema zelenu boju, ali je veoma traženo i kao takvo. Zato Belo uvo može da bude idealno i za proizvođače kojima su potrebne sveže paprike za prodaju na pijacama ili u marketima. Praktično, plodove ove sorte uvek je moguće unovčiti“, dodaje on.

Radivoje Janković iz Velike Drenove, nedaleko od Kruševca, u gajenju paprike takođe ima višedecenijsko iskustvo. Prošle godine je na njegovom imanju ova kultura zauzimala nešto manje od dva hektara.
 

U tehnološkoj zrelosti, crveni plodovi su odlični za industriju, naročito za pravljenje ajvara. 

Belo uvo gajim već 8 godina, jer je mnogo mesnatija i lepša od drugih paprika. Prava je i lepo oblikovana, pa se lako peče, mnoge mušterije mi se hvale da je odlična za ajvare. Ja sam proizvodim rasad, a seme kupujem od ‘Superiora’. Tako sam siguran da će više da rodi i da  će kvalitet plodova biti bolji“, rekao nam je Radivoje Janković, povrtar iz Velike Drenove. 

Gospodin Rajče Brkić i njegova porodica u Obrežu kod Varvarina papriku gaje na čak 6 hektara zemlje.
 

Belo uvo na njivi - ©Agromedia 

Ne bih ni sadio papriku na tolikoj površini da nije doktora Ive Đinovića. Još ga je moj pokojni otac pominjao i tvrdio da kad kupiš seme od njega, ono mora da bude kvalitetno. Belo uvo koje je profesor napravio daje dobar prinos, a uz to je i odličnog kvaliteta. Ja ranije nisam verovao da paprika može po hektaru da rodi 7 vagona. Bio sam siguran da ljudi preuveličavaju. Međutim, prošle godine nam je Belo uvo rodilo više od 8 vagona po hektaru“, kaže Brkić.

Nakon posete svim ovim vrednim ljudima i njihovim domaćinskim imanjima, naša slika o paprici Belo uvo bila je potpuno jasna. Njeni krupni, mesnati, bledozeleni plodovi mogu da se koriste za svežu potrošnju i kao takvi su veoma traženi na pijacama. U tehnološkoj zrelosti, crveni plodovi su odlični za industriju, naročito za pravljenje ajvara.
 

Belo uvo na njivi - ©Agromedia 


Belo uvo odlično će roditi i u zaštićenom prostoru i na njivi
, pa nas zato ne čudi što je sve popularnije među povrtarima. Ukoliko ste i vi među onima koji su ove godine odlučili da gaje baš ovu sortu, obavezno nam javite kakva su vaša iskustva. Biće nam drago da ih zabeležimo.

Sagovornici:
Jovan Aranđelović, povrtar iz Paraćina
Dragan Stupljanin, povrtar iz Velike Drenove
Saša Stokić, povrtar iz Lozovika
Radivoje Janković, povrtar iz Velike Drenove
Rajče Brkić, povrtar iz Obreža

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica