Nauka omanula: Lubenice gaji na nadmorskoj visini od 910 metara

Nauka omanula: Lubenice gaji na nadmorskoj visini od 910 metara

Uprkos nauci koja uverava da gajenje lubenica nije moguće na nadmorskoj visini većoj od preko 600 metara, već skoro petnaestak godina inženjer hemije proizvodi ovu kulturu na obalama Plavskog jezera u Crnoj Gori. Naime, on lubenice gaji na 910 metara nadmorske visine i svake godine proizvede 50-80 tona kvalitetnih plodova.

Lubenice u Crnoj Gori - © Dževat Šarkinović/Agromedia

Dževat Šarkinović najčešće gaji sorte kao što su svit bejbi i notalgija, zatim vasko, fantazija, farao mnogih drugih. Pored lubenice uzgaja i preko 80 sorti jabuke najvećih svetskih noviteta za eko proizvodnju otpornih na bolesti. Neke od njih su sirijus, merkur, florina, sandens, hani krisp, krimson krisp, kendi krisp, rebela, topaz, revena, vilijam sprajt i mnoge druge.

Pored jabuke, ovaj poljoprivrednik, ima i plantažu šljive isključivo nemačkog sortimenta otpornih na šarku: hanita, haroma, jojo, katinka, džofela, bilska rana i mnoge druge. Dževat gaji oko 30 sorti ove voćke. Napravio je i i mali ogledni vinograd sa različitim sortama grožđa. Gaji ukupno 63 sorte od kojih 33 sorte sazrevaju u avgustu.

Lubenice u Crnoj Gori - © Dževat Šarkinović/Agromedia 

Prosečna godišnja temeratura u Plavu je 7,5 stepeni celzijusovih, a nauka kaže da ja za uzgoj vinove loze minimum 9,2 stepena, što opet dovodi u pitanje naučna dokazivanja.

“Posjedujem i jedan sortiment breskve za veće nadmorske visine, kao što su kontender, relijans, interpid. Uz sve ovo imam na ispitivanju 7 sorti smokve otpornih na minus, 3 sorte japanskih jabuka za hladne klimate, indijanske banane i sijaset vrsta mini voca koji da tesko ima na prostorima Jugoslavije”, kaže Dževat Šarkinović.

Lubenice u Crnoj Gori - © Dževat Šarkinović/Agromedia

Uz sve ovo zasnovao je i mali rasadnik za razmnožavanje ovog voća za naše podneblje. Sve radove obavlja sam, a uz to i radi u opštini kao savetenik za zaštitu životne sredine. 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.