Listovi brokolija – uvek ih bacamo, a oni su neverovatno zdravi

Listovi brokolija – uvek ih bacamo, a oni su neverovatno zdravi

Listovi brokolija se uglavnom bacaju, iako su jednako jestivi kao i sama glava brokolija. Sa druge strane, listovi se ne mogu kupiti u prodavnicama jer su tamo glave brokolija uredno očišćene, tek sa ponekim sitnim i nimalo zanimljivim listovima zalepljenim za glavu. Ali da bi trebalo da ih bacamo?

Ne moramo biti profesionalni povrtari da bismo shvatili da masivni listovi brokolija sa jakim rebrima i stabljikama mogu biti jestivi. Ukoliko se gaji sorta Romanesco, njeni listovi mogu da budu dužine i do 2 metra.

Iako se biljka gaji prvenstveno zbog svoje cvetne glave, to je zapravo relativno mali deo biljke i za taj deo je potrebno da čekate celo proleće (ili jesen).

Da li su listovi brokolija jestivi? - © Agromedia

Biljka ima samo jednu cvetnu glavu u toku jednog životnog ciklusa, sa povremenim sekundarnim glavicama koje se formiraju u osovinama lišća. Ti bočni izdanci su uvek manji od središnje glave. Znajući to, može se steći utisak rasipništva ako koristimo tako skroman deo biljke, a tako veliki ostatak bacamo.

[reklama]

Kako brokoli utiče na naše zdravlje?

Brokoli se smatra jednim od najhranljivijih povrća na tržištu jer pruža 100 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Toliko ima u jednoj šoljici naseckanog brokolija. Takođe, ispunjava potpunu prehrambenu potrebu za vitaminima B grupe,a tu su još i kalijum, gvožđe, kalcijum, vitamin A, minerali i vlakana.

U odnosu na stabljike, cvetovi imaju veću koncentraciju zaštitnih fitohemikalija kao što je beta karoten i suforafan (za koje se pokazalo da štite od određene vrste raka).

Da li su listovi brokolija jestivi? - © Pixabay


A, ono što sigurno niste znali, to je da su listovi brokolija superhrana, sa još većim količinama beta karotena nego što imaju cvetovi. Takođe, veći je sadržaj vitamina A (koji je važan za vid i zdravlje kože) i fitonutrijenata.

Tekstura i izgled listova brokolija podsećaju na raštan jer su obe biljke iz iste porodice. Lako se skupljaju i kuvaju, a možete ih kuvati na pari, pržiti ili čak spremati na roštilju. Oni se zaslađuju sami dok se kuvaju, a za razliku od ostalog zelja, neće se pretvoriti u ništa čim se susretnu sa toplotom.

Ako sami gajite svoj brokoli, možete svake nedelje da počnete da skupljate prvo nekoliko spoljnih (starijih) listova, čim dođu do dužine od 4-6 cm. Nakon što biljka napravi glavu – uberete nju, a zatim nastavite da berete listove. Brokoli je kultura koja se neverovatno obnavlja nakon rezidbe listova, a novi listovi ostaju nežni čak i kada ostali delovi biljke postanu veliki i glomazni.


Ako odaberete mlađe lišće sa biljke, oni su dovoljno nježni da ih ubacite sirove u salatu ili da sa njima spremite novi zeleni smuti. Srednji listovi su savršene veličine i debljine za novu vrstu ukusnih sarmica, odnosno za punjenje sa povrćem i mesom.

Stabljike na većim listovima mogu biti previše vlaknaste. Probajte, ako vam ne odgovara – nemojte jesti. Ali, ako odsečete središnju stabljiku pre nego što postane previše drvenasta, možete da ogulite čvrstu spoljnu koru i otkrićete hrskavu slatkoću ispod nje.


Ako uzmemo u obzir količinu vode i resursa koji se potroše da bi se uzgajala ova biljka, a da odbacujemo njeno lišće kojeg ima najviše – to daje razlog više da počnemo da ga koristimo u našoj kuhinji.

Izvor: Gardenbetty

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica