Gajenje pasulja bez upotrebe hemijskih preparata

Gajenje pasulja bez upotrebe hemijskih preparata

Gajenje pasulja nije veoma zahtevno. Ako znate da je potrebno da uradite sve agrotehničke mere kao što je đubrenje pasulja i drugo, lako možete dobiti mahune pune plodova. Miroslav Šarac već godinama gaji ovu kulturu u svojoj bašti u redovno ubira plodove bez korišćenja hemijskih sredstava.

 Gajenje pasulja - © Pixabay

Trebalo bi davati prednost biljkama koje se u okolini gaje veoma dugo, koje samoniklo rastu, tako nam priroda i nasleđe sugerišu kojim biljnim kulturama da se bavimo.

S obzirom da ne koristim herbicide, u sezoni pre sejanja pasulja posejem useve na parceli, što omogućuje lakše izlaženje na kraj sa korovima kojih je nakon useva osetno manje. Za sejanje treba odabrati vreme kad više nema bojazni od mrazeva i niskih temperatura, a to je ceo april čak do kraja maja.

Pasulj nije posebno zahtevan u pogledu zemlje, ne prija mu prethodno bacanje stajnjaka po zemlji. Nije posebno zahtevan ni u pogledu vode. Naprotiv, moje iskustvo govori da sam bolje prolazio u sušnim godinama nego u godinama kad su obilne padavine najpre gušile nicanje semena a zatim i pojavu plamenjače. Pasulj se čak može sejati i postrno, s tim što se tako mogu očekivati manji prinosi. Manje površine sam sejao „pod motiku“ to jest u kućice, a veće parcele – mašinski. Prednost mašinskog sejanja je u tome da se seme seje na istu dubinu, ravnomerno niče i sazreva.

Pasulj - © Pixabay

Dalja briga oko pasulja podrazumeva okopavanje. Danas nije lako naći u prodaji kvalitetne motike jer je rad motikama uglavnom napušten. Ako se oko pasulja pojavljuje sirak – dobro je čupati ga iz korena, sečenjem motikom se ne dobija mnogo! Ako se pojavljuje poponac koji se omota oko pasulja, treba ga samo iščupati i ostaviti da se osuši na pasulju. Ako se pojavljuje palamida, treba najpre videti da li smeta pasulju, jer je to biljka koja prosto privlači lisne vaši na sebe. Par puta okopan pasulj treba, ako govorimo o većoj površini, špartati traktorskim špartačem.

Tako se međuredno uništavaju korovi a pasulj zagrne, čime se čuva vlaga, a biljka štiti od velikih vrućina. Te mehaničke operacije su gotove kad pasulj procveta! Tada je gotovo sa okopavanjem i plevljenjem. Procvetali pasulj ne treba dirati! U vreme oplodnje je dobro ako ima padavina i jutarnje rose.


Kada se biljka potpuno osuši, sledi čupanje pasulja. To sam radio ručno, u nedostatku kombajna u radijusu od dvadeset kilometara. Pasulj se čupa veoma rano ujutro, u samu zoru, nije dobro da se presuši jer tako puca i ostaje na njivi a nije dobro ni da se čupa kad nije dovoljno suv. Zatim sledi operacija prelaženja traktorom preko počupanog pasulja i mlaćenje vilama.

Pasulj - © Pixabay

Pokupljeni pasulj potom treba izvejati na vetru ili jakom ventilatoru, da se odvoji od ostataka ljuske, zemlje i grančica. Nakon prebiranja pasulja sledi zamrzavanje na tri – četiri dana, tako se pasulj uspešno štiti od žiška, štetočine koja buši seme pasulja. Posle tog zamrzavanja pasulj se prosuši na nekoj tkanini na stolu.


Zatim sledi operacija pronalaženja pravog recepta u kojima je osnovni sastojak ova zahvalna biljka! Supa od pasulja, kuvani ili zapečeni pasulj, salata od pasulja. Mogućnosti su brojne!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica