Gajenje paradajza: Proverite da li ovo redovno radite

Gajenje paradajza: Proverite da li ovo redovno radite

Povrtari, a naročito početnici, često se pitaju: „Da li je dovoljno kupiti najbolje seme i očekivati sjajan rod?“ Oni uspešni u tom poslu znaju da kupovina hibridnog semena obezbeđuje ujednačen rod, plod i kvalitet. To važi i za paradajz. Ali da li je to dovoljno da na kraju vegetativnog ciklusa poljoprivrednik bude zadovoljan, odnosno, da li je odabir najboljeg semena i jedini ključ uspeha?

Gajenje paradajza - Proverite da li ovo radite - © Pixabay

Nismo hteli više da razbijamo glavu i pitali smo dr Iva Đinovića iz Velike Plane šta je to što svaki proizvođač paradajza mora da radi kada gaji paradajz.

Kupovinom hibridnog semena paradajza kupac se osigurava da će to biti uspešan usev i da će imati dobre rezultate. Ali nije seme sve u proizvodnji! Seme je samo prvi korak. Bitni su i agrotehnički uslovi. Vidite, ovde gde se mi nalazimo, u staklenoj bašti, tu paradajz ima tropske uslove. Toplo mu je i danju i noću, navodnjavamo ga kišnicom iz cisterne, đubrimo organskim đubrivima pre sadnje i obezbeđujemo da se zalamaju grane na vreme.
 

paradajz - foto: @Agromedia

Znači, ako gajimo paradajz na jednom stablu, sve grane koje se javljaju u `pazuhu` listova treba da se otklone na vreme, dok su još sasvim male, čim mogu da se uhvate.

Da podsetimo na dve važne stvari pri uzgoju paradajza:

  • Kada rasad paradajza dostigne visinu od 30 do 40 centimetara, potrebno mu je obezbediti potporu kako bi stajao uspravno.
  • Kada je paradajz dostigao visinu za vezivanje, počinju da se pojavljuju i prvi zaperci.

A šta su zaperci na paradajzu i zašto ih je važno zakidati – pinčirati?

Zaperci na paradajzu su bočni izdanci koji se pojavljuju u „pazuhu“ listova paradajza. Oni mogu da rastu bez prestanka, što može dovesti do toga da prevladaju i uzimaju hranu glavnoj biljci. Ukoliko se ne uklone, biljka dobija žbunast izgled sa velikim brojem sitnih plodova koji kasnije sazrevaju.
 


Ako gajimo paradajz na jednom stablu, sve grane koje se javljaju u `pazuhu` listova treba da se otklone na vreme, dok su još sasvim male, čim mogu da se uhvate.


Zaperke je najbolje uklanjati čim ih uočite
, odnosno dok su mali, da im ne dozvolite da iscrpe hranu i vitalnost osnovnoj grani. S obzirom na to da oni rastu stalno i veoma brzo, moraćete često da ih eliminišete.
 

dr Ivo Đinović, kompanija Superior iz Velike Plane - @Agromedia


Ako pustimo da se napravi žbun, onda imamo mnogo štete, jer se tada baca recimo 30% biljne mase i na taj način se otvaraju rane kroz koje mogu da dospeju razne gljivične i bakterijske infekcije. Uklanjanjem zaperaka mi sprečavamo takve pojave i dajemo mogućnost biljci da hranom, kojom bi napravila te grane, stvara plodove koje koristi čovek u ishrani.
 

zeleni mladi paradajz - foto: @AgromediaZaperci se lako kidaju
, a možete ih ukloniti rukom, oštrim nožem ili makazama, samo pazite da ne oštetite stablo. To bi trebalo da radite na svakih 3 do 5 dana. Uklanjanjem zaperaka:

  • usmeravate paradajz u visinu i
  • regulišete broj stabala na biljci,
  • ostavljate joj više hrane, a
  • plodovi će biti krupniji i sočniji

Uklanjanjem zaperaka mi sprečavamo takve pojave i dajemo mogućnost biljci da hranom, kojom bi napravila te grane, stvara plodove koje koristi čovek u ishrani.

 


Sagovornik:
dr Ivo Đinović, kompanija „Superior“ iz Velike Plane

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica