Evo kako je bilo na manifestaciji „Moja bašta“!

Evo kako je bilo na manifestaciji „Moja bašta“!

Tradicionalna manifestacija „Moja bašta“ po sedmi put je na gradskom trgu u Kikindi okupila veliki broj izlagača i posetilaca. Ona se održala u okviru projekta „Dani poljoprivrede Kikinda 2016.“

Manifestacija „Moja bašta“ je veoma važan segment u predstavljanju svega što je neophodno za zasnivanje i vođenje jedne savremene poljoprivredne proizvodnje. Njen značaj ogleda se i u tome što se mnogobrojni poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja okupe na jednom mestu kako bi pokazali šta je to što mogu da proizvedu.

Na taj način oni mogu da podele iskustva koja imaju i uvide šta je to što bi trebalo da promene. Nešto više o tome rekao nam je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Rovčanin.
 

Manifestacija Moja bašta - ©Agromedia 

Naši proizvodi mogu veoma lako da nađu tržište, i to ne samo u pokrajini i u Republici Srbiji, već i van naših granica. Zato bi trebalo da ih na adekvatan način prerađujemo. S druge strane, danas se govorilo i o koracima koje bi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trebalo da preduzme kako bi našim seljacima pomogao u njihovom mukotrpnom poslu. Siguran sam da je najteže zarađen dinar upravo u poljoprivredi“, dodao je on.

Predsednik upravnog odbora udruženja poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“, Nikola Filipović, objasnio je da je cilj manifestacije povezivanje pojedinaca i institucija u sektoru poljoprivrede. On je istakao da je „Moja bašta“ okupila mnoge uspešne poljoprivrednike i da su brojna gazdinstva koja su izložila svoje proizvode na manifestaciji primer dobre prakse koji bi trebalo da se sledi.
 

Manifestacija Moja bašta - ©Agromedia 

Filipović se nada i da će ova manifestacija, nakon sedam godina, moći da preraste u poljoprivredni sajam. Ove godine, u okviru „Moje bašte“ učešće je uzelo 65 izlagača, pojedinaca, firmi i organizacija.

Izlagače smo svrstali u tri grupe. Prva, koja je za nas i najvažnija, jesu sami poljoprivredni proizvođači. Oni su imali prilike da izlože svoje proizvode i da se svojom proizvodnjom pohvale. U drugoj grupi su oni koji pokrivaju segment proizvodnje i distribucije repromaterijala za poljoprivredu koji je neophodan za primarnu proizvodnju, a u trećoj grupi su proizvođači koji nisu sa teritorije grada Kikinde“, rekao je Filipović.
 


Ove godine u okviru „Moje bašte“ učešće je uzelo 65 izlagača, pojedinaca, firmi i organizacija.

Kikindska Poljoprivredna stručna služba, koja tesno sarađuje sa „Banatskom lenijom“, jedna je od 12 u Vojvodini. Direktor službe Mladen Đuran istakao je da se ta saradnja zasniva na stručnoj analizi zemljišta, uglavnom kod ratarske proizvodnje.


Mi smo kao služba na našem terenu uglavnom usmereni na ratare. Povrtarstvo je u ovom kraju oduvek bilo prisutno, ali su isto tako proizvođači uvek bili mala gazdinstva. Oni svi imaju veoma lepe proizvode. Inače, mi u okviru službe nemamo povrtara, ali ga imamo u okviru sistema, pa kada se javi neki problem, uvek smo spremni da ga rešimo“, istakao je Mladen Đuran.
 

Manifestacija Moja bašta - ©Agromedia 


Manifestacije poput „Moje bašte“, koje se organizuju pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo jesu dobra prilika da se tradicionalan povrtarski kraj, kao što je Kikinda, usmeri ka većoj proizvodnji, ali i neophodnim prerađivačkim kapacitetima.

Do 30. septembra raspisan je i konkurs za finansiranje projekata, odnosno sredstava za podizanje plastenika, navodnjavanje i podizanje protivgradnih mreža.

Prilog pripremila: Vesna Bojić
Snimatelj: Zoran Tornjanski

Sagovornici:
Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
Nikola Filipović, predsednik UPP „Banatska lenija“
Mladen Đuran, direktor Poljoprivredne stručne savetodavne službe Kikinda

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica